• Centrinės Šveicarijos rivjera Weggis.

    Kaip manote, kokia tikimybė būti atpažintai iš interneto? Užsienyje? Šalia savo namų? Ir dar lietuvės merginos, kai šiaip jau per pastaruosius metus laiko, gyvendama Šveicarijoje, nesutikau nė vieno lietuvio?! 🙂 Galite pabandyti įsivaizduoti, kaip nustebau ir net truputį pasimečiau, kai išgirdau tokį džiugų ir visiškai netikėtą  „- Labas, aš tave pažįstu iš Instagram!“ Trumpai šnektelėjome ( Egle, linkėjimai! 😉 ), ir nuskubėjau namo, o paskui ir galvoju… Jeigu jau žmonės atvažiuoja iš kito Šveicarijos pakraščio, stabteli pasivaikčioti mano mylimame miestelyje, tai gal visai naudinga būtų žinoti ir geriausias vietas, kur nueiti, kur pavalgyti, arba idėjas, ką galima nuveikti? Na o kas gi Jums geriau papasakos apie Weggis nei ta, kuri metus ten gyveno ir žino apie visas vietas tikrai geriau nei Lonely Planet. 😉

    IMG_0890

    Weggis nedidelis, apie 4 tūkst. gyventojų turintis miestelis Luzern kantone, įsikūręs Rigi kalno papėdėje, Keturių kantonų ežero ( vok. Vierwaldstättersee) pakrantėje. Tai populiari vasaros turizmo kryptis, neretai internete pavadinama centrinės Šveicarijos rivjera, kasmet sutraukianti nemažai keliautojų. Daugelis išlipa pasivaikščioti po gėlynuose skendintį miestelį ežero kruizo metu, kiti atvyksta dėl galimybės užkilti į Rigi kalną, dar kiti tiesiog leidžia laiką kurorte, apsistodami geruose viešbučiuose, ilsėdamiesi SPA, o galbūt plaukiodami jachtomis po ežerą ir stabteldami pavalgyti pakrantės restoranuose. Manau, man labai pasisekė, kad turėjau progą ten pagyventi ir pažvelgti į miestelį gyventojos, o ne vienadienės turistės akimis, tad palieku blog’e mini gidą, kuris tikiu, kad kažkam pravers, o galbūt kažką įkvėps trumputei išvykai. 😉

    IMG_1565

    Kaip atvykti? Atvykti į Weggis paprasta tiek viešuoju, tiek nuosavu transportu. Atvykstantiems automobiliu ir turintiems laiko, rekomenduoju pravažiuoti Keturių kantonų ežero pakrante vingiuojančiu keliu. Nuostabiai gražus maršrutas nuo Küssnacht am Rigi iki pat Flüelen! Viešuoju transportu galite atvažiuoti arba 2 numerio autobusu, arba atplaukti laivu. Weggis nuo Luzern nutolęs apie valandą, o tiek traukinys+autobusas, tiek laivas užtrunka panašiai. Laivu keliauti kur kas maloniau 😉 ( visi Šveicarijos viešojo transporto grafikai nuorodoje).

    IMG_0940

    Ką veikti? Nuo tada, kai 1871 metais pats pirmasis Europoje kalnų keltuvas pradėjo kelti žmones į Rigi, ši Kalnų karalienė su savo 120 km žygių takų neatsigina lankytojų. Ant Rigi kalno galima užkilti iš kelių pusių, o vienas pagrindinių keltuvų yra ne kur kitur kaip Weggis. Weggis keltuvas kelia iki tarpinės stotelės, Rigi Kaltbad, kur yra visai neblogas SPA ( idėja lietingai dienai!) ir viešbutis. ( Norintiems daugiau paskaityti apie Rigi, čia rasite mano trumpus pasakojimus ir nuotraukas, kaip Rigi atrodo vasarą, rudenį, žiemą ir pavasarį).

    IMG_1222

    Žinoma, žygių takų aplink Weggis netrūksta ir apačioje, nebūtina į kalnus kilti.Tik jie vingiuoja arba palei ežerą, arba per sodus ir valstiečių sodybas ( Įkvėpimu dalinausi čia, o takų žemėlapį parsisiųsti galima čia).

    IMG_9523

    Tais pačiais dviračių – pėsčiųjų takais palei ežerą galima ne tik vaikščioti, bet ir važiuoti! Daugelis važiuoja dviračiais ( neturintiems savo dviračių juos galima išsinuomoti turizmo informacijos centre, tik gal reikėtų iš anksto rezervuoti), paspirtukais, riedučiais, arba kaip aš – longboard’u. Atkarpa Weggis – Vitznau tam idealiai tinkama! ( Į vieną pasivažinėjimą dviračiu kažkada fotoaparatą nepatingėjau pasiimti. Fotoreportažas čia). Beje, galima, pavyzdžiui, iš Weggis iki kokio Brunnen dviračiu važiuoti, o paskui tą dviratį į laivą ir atgal sugrįžti. 😉

    IMG_1880

    IMG_2367

    IMG_2359

    IMG_0976

    Mėgstantys vandens pramogas Weggis ras SUP nuomą ( išbandyta, super! Foto Instagram’e), jeigu su vaikais, turėtų patikti vandens dviračiai. Viską galima išsinuomoti šalia Central viešbučio esančiame Lüüchttürmli.

    IMG_0853

    Kur pavalgyti? Ko jau ko, bet restoranų Weggis netrūksta! Kur geriausia? Hmm, priklausomai nuo to, ko norite. 😉 Šiaip mano mėgstamiausia vieta Zee. Pas juos gerai viskas: tiek maistas, tiek aptarnavimas profesionalus ir labai malonus, tiek vadovas labai šaunus, tiek vieta gera ( terasa fantastiška!). Brangoka, meniu nėra didelis, bet gan įvairus, pirmadieniais nedirba.

    Viena iš vietų, kur teko lankytis dažniau – The Grape. Stilingas, bet jaukus restoranas, patiksiantiems tiems, kas mėgsta paprastą maistą gražioje aplinkoje. Jie vadina save amerikietišku restoranu, gamina labai skanius burgerius ir sugeba atsirinkti išskirtinai draugiškus darbuotojus. Nedirba trečiadieniais.

    Mėgstantiems itališką virtuvę, bene geriausia vieta Riva. Ant ežero kranto, vakare galima grožėtis už Pilatus besislepiančia saule. Porą kartų buvau, brangoka, bet buvo skanu ir gražu.

    Norintiems pigiau ir daugiau, reikės pavažiuoti 2 km Vitznau kryptimi į Lützelau. Šiaip jau ten picerija, kepa tikrai skanias picas, tačiau turi tiek mėsos, tiek vegetariškų patiekalų. Gali nustebinti kiek ekscentriškas vadovas, bet šiaip man patinkanti, paprasta vieta. Turi didelę terasą ir atskirą paplūdimio barą. 🙂 Dirba ištisą savaitę.

    IMG_9417

    IMG_0861

    IMG_0862

    Pats miestelis taip pat labai gražus pasivaikščioti. Tiek pagrindinė gatvė palei ežerą su visais gėlynais ir suoliukais kelia žavesį, tiek viršutine miestelio dalimi einantis takas nepalieka abejingų.

    IMG_0839

    IMG_9424

    IMG_0842

    IMG_9413

    IMG_0920

    Garsus amerikiečių rašytojas Mark Twain 1871 metais apie Weggis rašė, kad “Weggis was the loveliest place he had ever visited.”. Ir žinote ką?.. Negaliu nesutikti! Atrodo, esu jau nemažai gražiausių vietų pasaulyje mačiusi, bet ta vieta tikrai ypatinga. Priešpaskutinį vakarą prieš išsikraustant draugas pakvietė paburiuoti, tai iš lėto skrodžiant ežerą, palengva tolstant nuo kranto, lydėjau akimis savo mylimą miestelį, ir viduje žinojau, kad ateity tikrai pasistengsiu susirasti darbą kur nors netoliese, jog vėl galėčiau ten gyventi. Tačiau kol kas kiti planai. Kol kas prisiminsiu  šį miestelį su pačia jaukiausia nostalgija ir mielai Jums daugiau papasakosiu, jei sugalvosite aplankyti ir pritrūksite patarimų. 😉
    ***
    Antrus namus širdyje atradusi
    Vaida

    4 Comments

    1. Asta
      2016 August 8 / 16:29

      …iki pat paskutinės minutės turėjau mažą viltį, kad gal kažkaip pavyktų tave aplankyti ir savo akim pamatyt tavo šveicarišką pasaką, deja nepavyko susidėlioti ir ištrūkti, o galų gale vasarop bilietų kainos privertė žagtelėti ir pamiršti… Visus metus vis ‘ragavau’ tavo siunčiamus įspūdžius ir kadrus, sriūbčiojau kaip tą arbatą prieš miegą 🙂 Šitas įrašas – labai šiltas, nelieka abejonių kad palikai čia savo gabaliuką širdies :). Na , bet viliuosi gal kada dar prasuks maršrutas, nelabai toli iš kelio – faktas, savo pasakojimais tikrai užkabliavai šį miestelį ir jo apylinkes pamatyti 🙂

      • Vaida
        Author
        2016 August 8 / 16:52

        Astut, aš tikiu, kad į Weggis sugrįšiu. Manau, dar pasistengsiu, kad keliai pasisuktų atgal… Ir tada labai tikiuosi, kad visos aplinkybės jau bus paprastesnės mane aplankyti, tad labai labai jūsų lauksiu! :)* Nes šita šveicariška pasaka tikrai buvo graži, o gražiais dalykais noriu dalintis!

    2. Agne
      2016 August 8 / 17:17

      Saunuole tu, Vaida! Kokie toliau planai?

      • Vaida
        Author
        2016 August 8 / 17:20

        Ačiū, Agne! Nemanau, kad aš kokia šaunuolė, aš tik dalinuosi tuo, kas man patinka pačiai 🙂
        Kol kas pabūsiu mėnesį Lietuvoje, o apie tolimesnius planus papasakosiu rugsėjo pradžioje, kai būsiu jiems galutinai pasiruošus 😉

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?