• 10 savaitgalio idėjų aplink Sidnėjų

    Po 3 mėnesių griežto karantino Australijoje (tiksliau Sidnėjuje), kai be rimtos priežasties negalime nutolti nuo namų daugiau kaip 5 kilometrus, po viso to nežinios laikotarpio (kiek gi tai tęsis?!) pagaliau ima matytis šviesa tunelio gale. Mes vis dar karantine, tačiau pagaliau skiepų programa įsibėgėjo, tad vyriausybė žada, kad jau tuoj tuoj tie karantinai baigsis (pasiskiepijusiems). Turbūt liko dar kokį mėnesį namie pasėdėti, tačiau bent jau aš tai nusiteikusi pozityviai, ir jau laukiu nesulaukiu, kada galėsiu krautis krepšį savaitgalio išvykai. Dar nežinau kur, tačiau, kad ir kur bepasuktų keliai, neabejoju, kad bus gerai! 

    Vartydama kelionių žurnalus ir savo pačios senus blog’o įrašus, sugalvojau surinkti ir sudėti keletą savaitgalio idėjų į vieną vietą. Tikiu, ne aš viena pasiilgusi išvykų, ir ne man vienai šis sąrašas aktualus. 😉

    Į VAKARUS NUO SIDNĖJAUS

    1) Blue Mountains National Park 

    Kaip atvykti? Traukiniu iš centrinės stoties arba automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 2val. 

    Ko tikėtis? Kalnų, krioklių, pasivaikščiojimo takų, senų miškų, plačių panoramų.

    Blue Mountains – viena iš Sidnėjaus savaitgalio išvykų klasika. Nebežinau, kiek kartų lankyti, tačiau aš ten galiu grįžti vėl ir vėl, ir kaskart sugrįžusi vis kažką naujo atrasti. Kalnuose daugybė įvairaus ilgumo ir sudėtingumo žygio takų (mano mėgstamiausias Grand Canyon Walking Track šalia Blackheath miestelio), krioklių, daug paukščių ir gyvūnų, pikniko suoliukų, apžvalgos aikštelių (nepatingėkite paieškoti jų toliau nuo pagrindinio turistų taško – Three Sisters). Įspūdį palieka ryškiomis spalvomis apšviesti stalagmitų ir stalaktitų urvai (Jenolan Caves). 

    Jei ieškotumėte nakvynės dviems asmenims, rekomenduočiau jaukų namelį Wentworth Falls miestelyje (daugiau nuotraukų šiame įraše) – man labai patiko!

    Į ŠIAURĘ NUO SIDNĖJAUS

    2) Ku-Ring-Gai Chase National Park 

    Kaip atvykti? Traukiniu, keltu, automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 1val.

    Ko tikėtis? Gražių vaizdų į Hawkesbury upę, nuošalių mažų paplūdimių, pasivaikščiojimo takų, gyvūnų.

    Šis nacionalinis parkas teoriškai Sidnėjuje, visai pakraštyje, tik ten nuvykus miesto dūzgimas lieka užnugary, ir jį kaipmat pakeičia medžių viršūnėse klykiančių papūgų garsai. Yra daugybė būdų, kaip šį parką aplankyti, ir daugybė dalykų, ką ten veikti. Kada nors gal plačiau aprašysiu, bet kol kas glaustai: nereali saulėlydžio vieta – America Bay (lengvas takas, 1 km į vieną pusę), maži atokūs paplūdimiai pasiekiami iš West Head Lookout (6.6 km, aplankant visus 3 paplūdimius). Norint dieną praleisti ne ant kojų, o vandenyje, siūlyčiau pasidomėti galimybe išsinuomoti motorinę valtį ar mažą laivelį Hawkesbury upėje (mes kartą nuomavome Brooklyn miestelyje, ar ne $40/val valtis tekainavo). Upėje taip plaukioja maži keltai, galima nuplaukti į Dangar salą. 

    Vienu iš tų mažų keltu galima pasiekti Lovett Bay, kur yra visai šaunus hostelis, jei ieškotumėte nebrangios nakvynės. Taip pat galite pabandyti rasti vietos Basin kempinge (angl. The Basin Campground.Tik įspėju, savaitgaliais jis labai populiarus, turbūt siūlyčiau gerokai iš anksto rezervuoti). Jei hosteliai ir kempingai ne jums, paieškokite nakvynių Riparide svetainėje, jie turi atrinkę nemažai kokybiškų variantų. 

    3) Hunter Valley

    Kaip atvykti? Patogiausia automobiliu, bet galima ir su organizuotu turu autobusu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 2val.

    Ko tikėtis? Vynuogynų, restoranų, vietinės produkcijos

    Apie Hunter Valley aš jau tiek kartų šiame blog’e pasakojau, bet man tai viena mėgstamiausių savaitgalio krypčių, tai jūs jau nenustebkite, jei ateinančią vasarą pasakosiu ir vėl. Man tiesiog labai gražus tas kaimo kraštovaizdis, eilėmis per kalvas vingiuojantys vynuogynai, slėniuose besiganantys žirgai, dangų puošiantys oro balionai. Hunter Valley gidą esu surašiusi anksčiau, o dabar, jeigu trumpai, tai rekomenduočiau Krinklewood Vineyard, Hanging Tree Wines, Moorebank Vineyards maloniai vyno degustacijai, , Aloft oro balionų kompaniją nepamirštamiems įspūdžiams,  ir Palmers Lane Estate jaukiai nakvynei. (Daugiau rekomendacijų ir nuotraukų čia).

    4) Port Stephens

    Kaip atvykti? Patogiausia automobiliu, teoriškai įmanoma ir traukiniu + autobusu

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 3val automobiliu, apie 6val viešuoju transportu.

    Ko tikėtis? Aktyvių pramogų, paplūdimių. 

    Port Stephens – keletą kartų lankytas, tačiau kažkaip atrodo, dar ne visas ištyrinėtas. Esu kartą įspūdžiais dalinusis čia, tačiau turbūt bręsta laikas vėl ten sugrįžti ateinančią vasarą… 🙂 Port Stephens traukia savo paplūdimiais, įspūdingomis 40 metrų kopomis palei Birubi Beach, jose galima nuomoti keturračius arba smėlio lentas. Nuostabi panorama atsiveria nuo Tomaree kalno viršūnės. Gyvūnų mylėtojams turėtų patikti koalų prieglauda, taip pat  iš Port Stephens miestelio organizuojami nardymo arba delfinų stebėjimo turai.

    5) Seal Rocks

    Kaip atvykti? Automobiliu

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 3.15val automobiliu

    Ko tikėtis? Paplūdimių, lengvų pasivaikščiojimų, laukinių gyvūnų

    Kiek ilgesnė kelionė nuo Sidnėjaus, bet, jeigu visam savaitgaliui, verta! Man labai patinka nuo Sugarloaf Point Lighthouse atsiveriantis vaizdas, neretai bangose gali pamatyti ruonių, delfinų, banginių (kai sezonas), kartą matėme ryklį. Boat Beach ir Number One Beach tobuli maudynėms, kaskart lankantis nepraleidžiame sustojimo legendiniame Single Fin Coffee kavos vagonėlyje šalia pašto. 

    Šalia Seal Rocks yra vienas mano mėgstamiausių kempingų – Treachery. Privatus, ir vasaros savaitgaliui labai sunku gauti vietų (paprastai reikia prieš kelis mėnesius rezervuoti), tačiau ten labai gera atmosfera. Yra šilti dušai, BBQ, lauko virtuvė indams plauti, elektra prietaisams pasikrauti, galima kurti laužus, net kavos vagonėlis rytais atsidaro.

    Į PIETUS NUO SIDNĖJAUS

    6) Royal National Park

    Kaip atvykti? Traukiniu + keltu, automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro į Bundeena apie 1val automobiliu, apie 2val traukiniu ir keltu.

    Ko tikėtis? Nuostabiai gražios vandenyno pakrantės, paplūdimių. 

    Į pietus nuo Sidnėjaus yra lengvai pasiekiamas, labai gražus, nacionalinis Royal parkas. Lankant parką galima rasti nemažai dėmesio vertų vietų, tačiau aš išskirčiau pakrantės taką, prasidedantį šalia Bundeena miestelio, žymiuosius Figure 8 pools (uolų baseinus), nepraleisčiau progos užlipti į kalną šalia Sea Cliff Bridge. Karštą vasaros dieną gera atsigaivinti Garrie Beach

    Į Royal nacionalinį parką visus kartus vykau tik dienai, tai patikrintos nakvynės vietos rekomenduoti negaliu. Panašu, kad yra kempingas ant vandenyno kranto šalia Garrie paplūdimio, bet negalima privažiuoti mašina, tektų visus daiktus apie pusantro km neštis. Gal ir svarstytinas variantas? 🙂

    7) Kiama ir aplink

    Kaip atvykti? Traukiniu, automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 1.45val automobiliu, apie 2.5val traukiniu.

    Ko tikėtis? Ramaus pakrantės miestelio, paplūdimių, gražios pakrantės.

    Tęsiant kelionę žemyn į pietus, pakrantėje randame žavų Kiama miestelį. Kiama garsi dėl savo pakrantės uolų, pro kurias banguotą dieną stačiai į viršų veržiasi vandenyno purslai (The Big Blowhole, The Little Blowhole), švyturiu (Kiama Lighthouse), savaitgaliais vyksta ūkininkų turgus. Miestelis ribojasi su keletu paplūdimių, o pakrante vingiuoja labai gražus pasivaikščiojimo takas. Lankantis Kiama rekomenduočiau užsukti į Bodderoo nacionaliniame parke esantį Minnamurra mišką ir nueiti iki jame esančio krioklio. Pakeliui į Bodderoo pravažiuojame Jamberoo miestelį, kuriame rekomenduočiau pietums stabtelėti vietiniame pub’e

    Kitas miestelis šalia, vertas dėmesio, – Berry. Čia vienas iš tų, kur netrūksta stilingų kavinių, restoranų, visokių hipiškų parduotuvių, smarkiai orientuotų į iš miesto atvykusį turistą. Aš pati seniai buvau, tai kavinių pavadinimais nebepasidalinsiu (net nežinau, kiek iš jų išgyveno Covid). Vieną vietą, kurią atsimenu, ir kurią mielai vėl aplankyčiau, tai Two Figs Winery. Ant kalvos, labai gražus saulėlydis, ir vynas skanus.

    Nakvynei daug vietų rasite AirBnb ir Riparide svetainėse. Yra ir didelis komercinis kempingas miestelyje tiems, kas nieko prieš (mes su draugu stovyklaujame išties daug, tačiau didelių karavanų parkų stipriai vengiame, mieliau renkamės nacionalinių parkų kempingus). Paskutinį kartą Kiama buvome apsistoję žaviuose apartamentuose su vaizdu į vandenyną miestelio pakrašty. Palieku nuorodą čia, o daugiau nuotraukų rasite šiame pasakojime.

    8) Kangaroo Valley

    Kaip atvykti? Automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 2val.

    Ko tikėtis?Istorinio miestelio, gražios gamtos, krioklių, laukinių gyvūnų.

    Nežinau, kaip čia taip vis susiklosto, bet kiekvieną kartą, lankantis Kangaroo Valley, vis galvoju, kad pafotografuosiu ir apie savaitgalį plačiau aprašysiu, tačiau kaskart fotoaparatas lieka ilsėtis kuprinėje, ir aš be jo einu krioklių apžiūrėti (Fitzroy Falls), baidarėmis plaukti, su vietiniais vombatais pasilabinti (tokie mieli, tingūs, visai nebaikštūs meškučiai, panašūs į peraugusias jūrų kiaulytes), miestelio parduotuves aplankyti ar tiesiog su draugais laiką leisti. Kangaroo Valley – per daug neįpareigojanti savaitgalio kryptis: galima tingiai ir lėtai, galima aktyviai. Galima iki smulkmenų planuoti, galima tiesiog sėsti į mašiną ir važiuoti. 

    Ten būdami visada apsistojame Bendeela kempinge. Nemokamas, bet rezervuoti reikia iš anksto, dėl Covid ribojamas žmonių skaičių.

    9) Jervis Bay

    Kaip atvykti? Automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 2.5val.

    Ko tikėtis? Balčiausio smėlio paplūdimių, laukinių gyvūnų.

    Leidžiantis pakrante žemyn dar toliau, pasiekiame labai gražią įlanką – Jervis Bay. Turbūt net didžiausias skeptikas pripažintų, kad tai vieni gražiausių paplūdimių visoje valstijoje. Hayams Beach įrašytas į Ginesų rekordo knygą kaip balčiausią smėlį pasaulyje turintis paplūdimys, tačiau ir kiti paplūdimiai toli gražu neatsilieka. Iš pagrindinio turistinio miestelio Husskinson yra organizuojami turai stebėti delfinų, sekliuose paplūdimiuose neretai gali pamatyti rajų. Per Jervis Bay nacionalinį parką vingiuoja įrengti pasivaikščiojimo takai, kuriais žygiuodama sutinki kengūrų, goanų (dideli driežai), įvairiausių paukščių. 

    Kadangi Jervis Bay yra daugelio pamėgta atostogų vieta, ten tikrai gausu nuomai skirtų apartamentų. Nė viename iš jų nė karto neapsistojau, nes ten taip pat netrūksta puikių kempingų. Mano mėgstamiausi Green Patch ir Cave Beach. Abu visiškai šalia paplūdimio, yra įrengtos laužavietės. Sakyčiau, Cave Beach mažesnis ir jaukesnis, tačiau Green Patch yra šilti dušai, tai kas kam svarbiau. 😉

    10) Milton / Ulladulla / Mollymook / ir aplink

    Kaip atvykti? Automobiliu.

    Kelionės trukmė? Iš miesto centro apie 3val 

    Ko tikėtis? Paplūdimių, ramių pakrantės miestelių.

    NSW pietinė pakrantė, žemyn nuo Jervis Bay, man pačiai buvo praeitos vasaros / šių metų pradžios atradimas. Šią vasarą planuojame šiam regionui skirti daugiau laiko, tačiau kol kas keliaujant pakrante žemyn rekomenduočiau sustoti pavalgyti Milton miestelyje (jei konkrečiau, man patinka Pilgrims, Milkhouse kavinės), savaitgalį nepravažiuoti pro Cupitt’s Estate vynuogyną, nerealūs Pebbly ir Depot paplūdimiai (Pebbly Beach vakarop sutiksite kengūrų). 

    Ieškantiems unikalios nakvynės rekomenduočiau mažą namelį miškų apsuptyje, šalia Termeil kaimo. Su didžiuliais langais į gamtą, vonia terasoje, laužaviete. Namelį rezervuoti galima čia, o daugiau nuotraukų rodžiau čia.

    Berašydama ir mintimis keliaudama po šias vietas, užsimaniau ir vėl iš naujo visas aplankyti. 😀 Visų tikriausiai nepavyks, tačiau nors į vieną kitą iš sąrašo, tikiu, šią vasarą sugrįšiu. Jei galėtumėte rinktis, kur važiuotumėte jūs? 😉

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    4 Comments

    1. Asta
      2021 September 15 / 13:56

      jei galėčiau rinktis – tai bet kur 😀 Kur pirštu durčiau, visur norėčiau 😀
      Jei išsirinkti iš visų vietų tai bookinuosi balčiausią smėlį, koalas ir vonią terasoje! 🙂 O jau vyno tikiu kad rasiu visur 😀

      • Vaida
        Author
        2021 September 15 / 15:13

        Balto smėlio paplūdimys bei tas namelis miškų apsupty mano taip pat vieni mėgstamiausių! 😉

    2. Edita
      2021 October 3 / 15:15

      Ak, Australija, susiklosčius šioms nūdienos aplinkybėms, tapo dar labiau nutolusia svajone… Bet…tikiu, jog kažkada viskas pasikeis, ir ta diena išauš. O kai tai atsitiks, – žinau į ką kreipsiuosi kelionių Australijoje gairių ☺️

      • Vaida
        Author
        2021 October 14 / 7:23

        Ir aš labai mielai tais patarimais pasidalinsiu! Beje, Australija neįtikėtinai noriai skiepijasi, ir jau pagaliau kalbama apie sienų atidarymą. Tai gal ta svajonė ir nebus tokia jau tolima ir nepasiekiama 😉

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?