• Atmintinė, keliaujantiems į Uluru.

    Kaip paskutiniame mano įraše skaitėte (o gal ir Instagram’e matėte), prieš keletą savaičių, visai prie išskrisdama į Graikiją, lankiausi centrinėje Australijoje, vienoje ikoninių žemyno vietų – prie Uluru uolos. Tiesą sakant, anksčiau ta vieta nebuvo mano kelionių svajonių sąraše, ir viena kažin, ar būčiau ten išsiruošusi ( taip toli nuo visko!), tačiau pakviesta prisijungiau į kompaniją prie dviejų anglių merginų ir nė trupučio nepasigailėjau. Ta vieta tikrai turi kažką ypatingo. Man pačiai labai patiko, tad, jei kas nors kada nors paklaus, užtikrintai rekomenduosiu. O jei paklaus kelionės detalių, tai nukreipsiu į šį įrašą, nes čia žadu pasidalinti kas, kur, kaip ir už kiek ten, toje dykumoje.

    Kaip atvykti? Truputį pavydžiu tiems, kurie gali sau leisti tokią prabangą laiko atžvilgiu ir keliauti po Australiją automobiliu. Norint ten nuvažiuoti sausuma, tikrai reikia turėti nemažai laisvo laiko, kurio, deja, nelabai turiu, tad tenka rinktis greitesnį būdą – skristi. Sydney – Uluru užtrunka apie 3 valandas. Į mažutį Uluru oro uostą iš Sidnėjaus galima nuskristi su Virgin Airlines ir pigiomis Jetstar. Prieš kelionę ir po jos sulaukiau ne vieno klausimo, kiek mokėjau už skrydžius, ir ne vieno nustebusio žvilgsnio, kaip čia tiek nedaug? Paprastai į Uluru nusigauti gan brangu. Normali bilietų kaina svyruoja apie $300 į vieną pusę. Mes mokėjome $195 į abi puses. Kaip? Claire pamatė, kad buvo paleista akcija “perki bilietą į priekį – atgalinis nemokamai”, susiradome pigiausias datas ir nieko nelaukusios juos griebėme. Per metus Jetstar kelis kartus paleidžia gerų akcijų, tai turbūt pasiūlyčiau užsiprenumeruoti naujienlaiškį arba bent jau sekti juos Facebook’e. Jei ruošiatės pakeliauti po Australiją, tikrai verta užmesti akį.

    Kur apsistoti? Įsigijus bilietus ir belaukiant kelionės kilo klausimas “– O tai kur mes ten gyvensime? Yra ten kokių viešbučių? Gal labai brangu toje dykumoje?” Šiaip tai gerai, kas tas klausimas kilo ne paskutinę minutę, ir galėjome nakvynę užsisakyti likus geram mėnesiui iki kelionės pradžios. Kodėl gerai? Nes pasirodė, kad toje dykumoje išties nepigu. Šalia Uluru yra Ayers Rock Resort, kuriame yra nakvynės pasirinkimų už tiek, kiek tik gali sau leisti. Gali apsistoti kempinge su palapine (kurių, savaime suprantama, skrendant lėktuvu tik su rankiniu bagažu, nesitempi), gali mažuose nameliuose, gali viešbučio tipo kambariuose, gali pasiimti prabangius numerius ( neseniai kelionių žurnale apie vienus tokius skaičiau – $2600 žmogui/nakčiai). Mes pasirinkome pigiausią variantą iš galimų (nesvarstant palapinės) – mažą šešiavietį namelį, gavosi $60 žmogui/nakčiai. Tiesa, namukas buvo toks labai jau kuklus, be tualeto ir dušo ( reikėjo eiti į atskirą patalpą), o kaip ten susigrūsti 6 žmonėms tai nelabai įsivaizduoju, nes vietos mums trims vos užteko. Na, bet realiai mes ten tik miegoti grįždavome ir pusryčius gaminomės, tai skųstis nebuvo kada. Ayers Rock Resort nuoroda čia, namukas čia.

    Kur pavalgyti? Tame pačiame Ayers Rock Resort yra keletas kavinių, vienas restoranas, taip pat yra IGA prekybos tinklo parduotuvė (ten susipirkome viską pusryčiams ir vieniems pietums, nes savo namelyje turėjome mažą virtuvėlę). Įspūdis apie maistą – brangu, nelabai skanu, o aptarnavimas visose išbandytose vietose siaubingai lėtas (lėtas – tai, kai kavos išsinešimui lauki 25 minutes). Na, bet nelabai ten turi iš ko rinktis, tai piktinktis nėra prasmės, ir tam reikėtų nusiteikti iš anksto. (Artimiausias miestas už 500 km, tai taip paprastai šokus į mašiną nenulėksi pavalgyti. 🙂 ) Jeigu trumpai apie kainas įspūdžiui susidaryti, tai kavos puodelis $5-6,  sumuštinis apie $10, vienoje vietoje aziejitiški patiekalai išsinešimui $17-20 (beje, ten visai neblogai buvo, visos daugiau mažiau patenkintos likome), kavinėse/restorane pagrindinis patiekalas apie  $20-30. Visos tos kavinukės viena šalia kitos, pavadinimų neįsidėmėjau, viską vienoje vietoje rasite.

    Alkoholis. Alkoholinių gėrimų parduotuvės nėra, tačiau norint, burbulų ar vyno galima nusipirkti tame pačiame Ayers Rock Resort esančiame bare. Tereikia parodyti savo kambario raktą, nes gėrimai parduodami tik resort’o gyventojams.

    Kaip keliauti aplinkui? Ayers Rock Resort nuo Uluru yra nutolęs nuo apie 10km. Nelabai toli, tačiau pėsčias į pramogas neprivaikščiosi. Mes nuomavomės automobilį iš Avis ir važinėjome visur aplinkui. Per tris dienas prasukome truputį virš 200 km. Nuoma su visais draudimais ir degalais gavosi $70/žmogui, 3 dienoms. Nenuomojant automobilio ir visur važiuojant su turais, būtų kur kas brangiau.

    Ką ten veikti? Saulėtekis/saulėlydis prie Uluru. Australiška klasika. Jei nematei sautėtekio ar saulėlydžio, tikrai niekam negali sakyti, kad buvai prie Uluru. Nacionaliniame parke yra įrengtos kelios apžvalgos aikštelės: saulėlydžiui Sunset Viewing ir Talinguru Nyakunytjaku, saulėtekui Talinguru Nyakunytjaku. Nacionalinio parko lankymas mokamas (žmogui $25 trims dienom), takai aptverti tvorelėmis, po pievas braidyti negalima ( sako, dėl augalų išsaugojimo, bet, tikiu, ir dėl mirtinai pavojingų gyvačių gal nelabai protinga būtų ten žioplinėti).

    Mala Walk. Kiekvieną dieną, vasarą 8 valandą ryto, žiemą truputį vėliau – 10 valandą, yra organizuojamas nemokamas turas su nacionalinio parko darbuotojais. Turas informatyvus, įdomus, parko darbuotoja mums beveik 2 valandas pasakojo apie vietinius Anangu žmones, kalno reikšmę jiems, mitus ir legendas. Taip pat apie patį kalną, apie turizmą. Kaip nemokamas turas tai, sakyčiau, viršijo visus mano lūkesčius. Išankstinė registracija nereikalinga, tereikia laiku ateiti į Mala aikštelę (aikštelės ieškoti parko žemėlapiuose).

    Dviračiu aplink Uluru. Aplink Uluru ratu galima apeiti ( Uluru Base Walk takas apie 12km, vasarą žygį reikėtų baigti iki 11 val. ryto, nes paskui pavojingai karšta, temperatūra pakyla virš 36 laipsnių, o ir vandens kraneliai ar ne du tėra) arba galima apvažiuoti dviračiu, Mes rinkomės dviračius. 3 valandoms juos galima išsinuomoti Culture Center iš Outback Cycling už $50, o su visomis fotosesijomis pakeliui gal 2 valandas užtrukome. Užsisakyti reikėtų iš anksto internetu, nuoroda čia.

    Field Of Light. Preitame įraše pasakojau apie šią šviesų instaliaciją kiek išsamiau, tai kartotis nenoriu, tik dar kartą paminėsiu, kad buvo labai gražu. Bilietas $42 suaugusiam, įskaičiuojant autobusą, kuris nuveža ir parveža. Galima ir vakarienė po žvaigždėmis šalia šviesų lauko, bet ji nebetilpo į mūsų biudžetą, mes praleidome, tai įspūdžiais pasidalinti negaliu. Bet, jei domina, galite užmesti akį čia. Field Of Light šviesų instaliacija veiks iki 2020 metų gruodžio 31.

    Žvaigždžių stebėjimas. Mano merginos vieną vakarą važiavo stebėti žvaigždžių, aš šią pramogą praleidau. Ar tai verta $50, aš nežinau. Joms labai patiko, bet jos abi iš didelių Anglijos miestų, žvaigždėto dangaus gyvenime nelabai mačiusios ( Demi sakė, antrą kartą gyvenime matė Paukščių Taką). Tuo tarpu aš iš Šakių, ten žvaigždes gali stebėti kone kiekvieną vakarą nuo kokios 21 valandos, kai mieste išjungia visas šviesas, ir tamsu, nors į akį durk. 🙂 Na, bet jeigu ir jūs žvaigždėto dangaus nelabai matę, tai geresnės vietos nei tuščia dykuma  tam reikalui turbūt nerasite! Turą galite užsisakyti čia.

    Kata-Tjuta National Park. Visi žino Uluru kalną, tačiau mažai kas girdėjęs apie Kata-Tjuta nacionalinį parką. Šis uolų darinys, nutolęs nuo Uluru apie 20 km, vertas nė kiek nemažiau dėmesio nei žymioji uola. Turizmo gal ten mažiau (visas nukreiptas į Uluru), bet pati vieta, gal sakyčiau net įdomesnė. Aišku, Uluru jis toks labai pritaikytas turistams, visą ratu gali lygiu takučiu apeiti, norint ir vaikų vežimėlį apsistumti (jei ne karšta!), ten ir vyresnio amžiaus žmonėms nebus iššūkis pasivaikščioti… Tuo tarp Kata-Tjuta reikalauja daugiau pastangų, jis toks daugiau laukinis kanjonas. Lipi per akmenis stačiai nuo kalno, takučiai kai kur siauri ir taip paprastai nepraeinami, yra vietų, kur reikia stabtelti ir apsidairyti, kuria puse čia dabar eiti. Mes praėjome ilgiausiuoju Valley Of Wind taku. 7,5km ilgio, labai patiko. Tiesa, vasarą jį reikia įveikti iki 11 valandos dienos, vėliau takas uždaromas, per daug pavojinga dėl karščio.

    Dar, kalbant apie pramogas, mačiau, kad yra pasivažinėjimai su segway (atsiprašau, nežinau, kaip jie vadinami lietuviškai), kupranugarių turai, skrydžiai virš dykumos su mažu lėktuvu. Visas pramogas rasite bendroje turizmo informacijos svetainėje.

    ***

    Mano kelionės skaičių suvestinė.

    Kelionės trukmė ( 3 dienos/2 naktys)

    Sydney – Uluru 2570 km,  2 val 55 min lėktuvu

    Nuvažiuoti kilometrai ~200 km

    Skrydis $195

    Mašinos nuoma (3 dienoms) ir degalai $70

    Uber į oro uostą $10

    Nakvynė $120

    Maistas (įskaičiuojant kavą) $83

    Vynas $30

    Mokamos pramogos $92 ($42 Field Of Light, $50 dviračio nuoma 3 val

    Nacionalinio parko mokestis 3 dienoms $25

    Viso: $625

    ***

    Susiskaičiavus, kiek mes išleidome iš viso, ir įvertinus, kad tai tebuvo 2 naktys, akivaizdu, kad šis savaitgalis buvo iš brangesnių (Tiesą sakant, prieš rašant šį įrašą net nežinojau, kad tiek iš viso išleidome. Bilietus pirkau prieš pusmetį, nakvynę užsisakėme gerokai prieš kelionę, už automobilį sumokėjome tik po kelionės, tai išlaidas padalinus per pusę metų kažkaip nesijautė). Žvelgiant į išklotinę, matau, kad išlaidas buvo galima sumažinti vyno sąskaita, galbūt kavos, kažkiek maisto (sumuštinius pietums galima ir namelyje pasidaryti, nebūtina kavinėje pirkti), į oro uostą autobusu nuvažiuoti (bet ne traukiniu. Traukiniu Sidnėjuje gaunasi brangiau nei Uber’iu, jei važiuoji ne viena). Jeigu taip labai labai skrupulingai taupant, tai gal kokį $60 nubraukčiau nuo sumos. Bet iš esmės, ar buvo verta ten vykti? Taip taip taip.  🙂

    P.S. Jei turite klausimų apie kelionę į Uluru, tai klauskite komentaruose dabar, nes po kokių metų galiu smulkmenų ir nebeprisiminti.

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    1 Comment

    1. Dalia
      2018 June 13 / 11:17

      Sveiki,Vaida
      Dėkoju už dar vieną puikų pasakojimą Kuris,kaip visuomet ir įdomus skaityti,ir informatyvus visomis prasmėmis.Mažai tikėtina,kad TEN kada nuvyksiu, todėl ĮDOMU Jūsų įspūdžiai.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?