• Kroatijos fotodienoraštis: Plitvice Lakes National Park.

    Kur buvus, kur nebuvus, nepastebėjau, kaip prabėgo ta ilgai laukta savaitė Lietuvoje ir vėl kroviausi lagaminą į kelią. Šį kartą ten, kur niekada nesu buvusi anksčiau, ten, kur tikrai nesiruošiau skristi atostogauti iš Australijos, ten, kur kelių asmeninių priežasčių vedama labai norėjau. Aš Kroatijoje! Ir žinote ką? Man čia labai patinka! Galvoje švilpia atostogų vėjai, atrodo, viskas liko taip toli toli. Ramiai atostogauju ir tuo mėgaujuosi. Aišku, žinau, kad neužilgo grįšiu į Australiją, o ten tiek reikalų laukia, kad tikrai nemanau, jog rasiu laiko po atostogų prisiminimus kapstytis, tai sakau, gal nors trumpai nuotraukomis pasidalinsiu, kol esu čia. O jei pavyks, gal vėliau ir kokį apibendrinimą parašysiu. Bet kol kas fotodienoraštis, kurį pradedu pirmąja diena – Plitcivų nacionaliniu parku (angl. The Plitvice Lakes National Park).

    Plitvicų nacionalinis parkas populiariausia turistų lankoma vieta šalyje. 1979 metais ši vieta buvo įtraukta į UNESCO saugomų objektų sąrašą, ir dabar pagrindinio sezono metu gali sulaukti iki 15 000 lankytojų per dieną. Šis parkas traukia lankytojus savo neįtikėtinai skaidriais ežerais ir didesniais ar mažesniais kriokliais, išsidėsčiusiais 300 ha teritorijoje. Iš viso čia yra net 16 neįtikėtino žydrumo ežerų ir 90 krioklių, palei kuriuos vingiuoja pėstiesiems pritaikytos trasos nuo 3,5 iki 18,3 kilometrų. Skirtingo ilgio trasos leidžia įsivertinti savo pajėgumą ir išsirinkti tinkamiausią. Kadangi mūsų kompanijoje yra mažų vaikų, abejonių nekilo, kad rinksimės pačią lengviausią.

    Mūsų lengvoji trasa buvo 4 km. Prie to priklausė plaukimas per ežerą laiveliu ir viena atkarpa sutrumpinama traukinuku. Diena buvo karšta ir saulėta, tai tų 4 kilometrų turbūt visiems užteko ir pasivaikščioti, ir pasigrožėti. O pasigrožėti, kaip sakiau, buvo kuo! Truputį Plitvicos spalvų ir jums įkeliu.

    ***

    • Įėjimas į Plitvicų nacionalinį parką vasarą kainuoja apie 30 eur suaugusiems, 20 eur studentams (tiko netgi mano australiškas studento pažymėjimas, kuris šiaip jau turėtų būti nepripažįstamas niekur pagal tai, kaip jis atrodo), vaikams iki 7 metų nemokamai.
    • Nors takučiai puikūs, su vaikų vežimėliais nepravažiuosite (daug laiptų), mažuosius pasiimkite į nešykles.
    • Patarčiau pradėti dieną parke kuo anksčiau, nes atvykus ten 11 valandą visą dieną jautiesi intensyviame, nesibaigiančiame žmonių sraute.
    • Maudytis ir žvejoti negalima, kad ir kaip norėtųsi į tą smaragdinį vandenį įšokti atsigaivinti ar kai kam meškerę užmesti.
    • Norint pamatyti kuo daugiau krioklių, turbūt geriausia važiuoti ten pavasarį ar bent jau vasaros pradžioje (jeigu taikant į šiltąjį sezoną). Rugpjūčio pabaigoje, po visos vasaros sausrų, kriokliuose vandens buvo mažai.
    • Šalia parko yra keletas gerų kempingų. Mes nakčiai buvome sustoję Korana, tai ryte džiaugiausi švariais dušais, tvarkingais tualetais, prausyklomis, staliukais šalia stovyklavietės. Mes nakvojome savo kemperyje, tai nakčiai jis kainavo 6,5 plius 10 eurų žmogui. Kiek ten tų žmonių buvo, niekas netikrino.
    • Oficialia Plitvicų ežerų nacionalinio parko svetainė su daugiau informacijos čia.

     

    Rytoj pasiimsiu jus į tolimesnę fotokelionę po Kroatiją, tai ilgam neatsisveikinu. 😉

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai iš skaidriųjų ežerų

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?