• Studijos Australijoje. Jūsų klausimai, mano atsakymai.

    Prabėgo beveik metai, kaip Australiją vadinu savo namais. Nors ne kartą čia rašiau, karts nuo karto sulaukiu klausimų, ką aš ten veikiu. Tai papasakosiu dar kartą – Sidnėjuje aš studijuoju, dirbu, gyvenu. Tokių, kuriuos domina studijos Australijoje, matyt, yra nemažai, nes klausimai apie jas mano žinučių dėžutę pasiekia nuolatos. Po metų laiko jaučiuosi visai neblogai Australijoje apsitrynusi, jau galiu šį tą papasakoti, tad vietoje krūvos asmeninių žinučių dedu jūsų klausimus į krūvą ir pasakoju visiems smalsuoliams, kokios gi tos studijos Australijoje, ir ar iš tikro ten tokia svajonių šalis kaip ji reklamuojama.

    Ar sunku gauti Australijos vizą? Turistinę vizą gauti lengva (bet su ja nuvažiavus negali dirbti). Studijų vizą taip pat nesudėtinga (su studento viza gali legaliai dirbti). Darbo vizą gauti sunku (aišku, sunku nereiškia neįmanoma). Ką dauguma daro? Važiuoja į Australiją lengviausiu keliu su studento viza, kažką studijuoja, dirba, o dirbdami ieško būdų, kaip gauti nuolatinę vizą (arba ne, tada pastudijavę kurį laiką išvažiuoja). Ar sunku gauti studento vizą? Turbūt negaliu teigti, kad visur tas pats, į universitetus ir geras specialybes kai kur galbūt ir stojimai yra, tačiau, šnekant apie tą masinę studentų imigraciją į šalį, galiu pasakyti, kad tai tėra didžiulis verslas: kol moki pinigus už studijas ir atitinki bent minimalius reikalavimus, koledžai trina rankomis ir išskėstomis rankomis laukia, kad tik pas juos mokytumeisi. O jeigu mokaisi, dokumentai tvarkingi tai ir vizą turėtum gauti nesunkiai.

    Nuo ko pradėti? Visų pirma, apsispręsti, ką norite studijuoti. Antra, pagalvoti, ar iš tikro norite studijuoti, ar studijos reikalingos tik dėl vizos ( Tai turės įtakos renkantis mokymosi įstaigą ir studijų programą). Trečia, susirasti studijų agentą, kuris padės susitvarkyti visus dokumentus.

    Studijų agentai. Kam jie reikalingi? Studijų agentas jums padės išsirinkti koledžą ir studijų programą, atsiųs užpildyti visas stojimų formas, padės gauti vizą, padės pasirūpinti sveikatos draudimu, konsultuos kitais klausimais prieš išvykstant ir nuvykus. Ar jie patikimi? Manau, taip. Bent jau aš lietuvių agentais negirdėjau jokių nusiskundimų. Studijų agentai suinteresuoti jums padėti, nes jie gauna iš koledžų komisinius už kiekvieną atvestą studentą. Jie iš to uždirba, tad rūpintis savo paslaugų kokybe ir geru vardu yra svarbu. Beto, kartais agentai turi kokių nors nuolaidų, tai tvarkantis dokumentus per juos galima ir šiek tiek sutaupyti.

    Kur kreiptis, norint studijuoti Australijoje? Mano žiniomis, šiuo metu Sidnėjuje ( nežinau apie kitus miestus) yra trys vietos, kur jumis pasirūpins:

    Svajonių Australija – http://svajoniuaustralija.lt (Neseniai pradėjo taikyti 50 eurų vizos tvarkymo mokestį naujiems klientams. Konsultuoja nemokamai)

    Open Conexus – http://www.studijosaustralijoje.lt (svetainėje teigia, kad pataria ir konsultuoja nemokamai, laukiu patikslinimo dėl vizos tvarkymo mokesčio. Bus papildyta, kai jie atsilieps į mano žinutę)

    Australia Studycare –https://www.facebook.com/lithuania.australiastudycare.consulting.com.au/?ref=br_rs (padeda susitvarkyti visus dokumentus nemokamai)

    Kur būtų galima rasti siūlomas studijų programas koledžuose/universitetuose ir jų kainas? Kai sugalvosite, ką norite studijuoti, klauskite savo agento, parekomenduos mokymosi įstaigą ir studijų programą. Nereiktų stebėtis, kad jie siūlys studijas vien tik pas savo partnerius, tačiau nereiškia, kad tai bus blogai ( pavyzdžiui, man koledžą rekomendavo mano agentas ir esu visai patenkinta). Aišku, sprendimas jūsų, tai aklai pasitikėti gal nereiktų, vis tiek pačiam reiktų pasigooglinti arba pašnekinti internete jau esamus studentus prieš galutinai apsisprendžiant.

    Ar galima perstoti į kitą koledžą / specialybę, jei nepatinka studijos? Pažįstu panelę, kuri pasikeitė koledžą, nes jos buvęs nepatiko, tai turbūt galima. Gal tik stojimo mokestį reikės dar kartą susimokėti.

    Ką galima studijuoti Australijoje? Tą, ką norite! Išties, ten tiek mokyklų, koledžų, universitetų, kad dalykų pasirinkimas tikrai didžiulis. Deja, dažnam tas galimybes apkarpo studijų kaina.

    Kiek kainuoja studijos Australijoje? Studijų kaina labai individualus klausimas. Priklauso, ką ir kur studijuosite. Gali būti 1300, gali būti 3000 AUD trimestrui, gali būti daugiau.  Aš iš pradžių atvažiavusi mokiausi anglų kalbą, man tai kainavo 3000 AUD (12 savaičių). Paskui pasikeičiau savo studijas į pigesnes (dabar studijuoju marketingą ir komunikaciją), tai kas tris mėnesius moku 1400 AUD. Universitetai kur kas brangesni (Gali būti ir 33 000 AUD metams, ir dar daugiau, jei norėsite studijuoti kokią mediciną ar veterinariją.)

    Ar yra stipendijos? Paskolos? Kiek žinau, užsienio studentams paskolos ir stipendijos nėra suteikiamos, nors siūlyčiau pasitikslinti su savo agentu. Gal turės kokį koledžą, kurį reikės prastumti, tai ir kokią stipendiją suorganizuos? Bet aš ne konsultantė, tai dėl tokių dalykų tikrai reiktų pasitikslinti.

    Kiek laiko trunka studijos? Paprastai studijos koledže trunka apie 2-3 metus (įskaičiuojant atostogas), universitete bakalauro studijos 4 metus, magistro dar 2. Tačiau yra ir trumpesnių variantų, pvz. anglų kursai. Prieš atvažiuojant aš dvejojau, ar man patiks toje Australijoje (sukosi gi ir man galvoje klausimai, ar nebus per toli, ar nebus liūdna, ar nepasiilgsiu artimųjų, ar tikrai norėsiu ten taip ilgai gyventi), tai pasiėmiau intensyvius anglų kalbos kursus 3 mėnesiams, paskui, kai nusprendžiau, kad visgi noriu kiek ilgiau pagyventi, perstojau į kitą koledžą ir gavau naują vizą dar 2,5 metų. Tokiu atveju teko pildyti dokumentus naujai vizai ir už ją susimokėti apie 500 AUD dar kartą.

    Kokiame koledže aš studijavau anglų kalbą? Koks studijų lygis? Iš pradžių anglų kalbą mokiausi International House Sydney (IHS). Mokykla man labai patiko! Šiaip anglų kalbos aš niekada rimtai nesimokiau (mokykloje mokiausi vokiečių), tai čia man buvo amžinas gyvenimo kompleksas, o su tais kompleksais tai žinote – arba slepiesi ir apsimeti, kad viskas ok, arba griebi už ragų ir imiesi jų išgyvendinimo. Nors ir neturėjau didelių problemų šnekant su žmonėmis, gramatika vis dėlto šlubavo. Intensyvūs advanced lygio kursai daug dalykų sustatė į vietas. Paskaitos buvo įdomios, labai dinamiškos, daug darbo grupėse ir netgi žaidimų pavidalu. Nors išsėdėti 4 valandas kasdien atrodytų visai nemažai, nepasakyčiau, kad labai prailgdavo. International House Sydney praleidau 12 savaičių ir drąsiai rekomenduočiau visokio lygio studentams! Be IHS dar teko porą savaičių pasimokyti Cass Training International College (CTIC) Real English kursą, tai jį aplenkčiau iš tolo. Labai nevykusi dėstytoja, paskaitos be galo nuobodžios, pusę grupės užsiima savo reikalais ir visai nedalyvauja paskaitoje, pati dėstytoja irgi akivaizdžiai nuobodžiaujanti… Laiko ir pinigų iššvaistymas! Man ten porą savaičių pratęsiant vizą teko mokytis, tai kažkaip sukandusi dantis prastūmiau. Jei būtų reikėję mokytis ilgiau, tikrai būčiau keitusi jei ne koledžą, tai bent jau kursą.

    Kada prasideda mokslo metai? Stojimai vyksta 4 kartus per metus, tai iš tikro gali bet kada įšokti į studijų traukinį. Prie paprastų anglų kalbos kursų dažniausiai gali prisijungti kiekvieną savaitę, prie IELTS ar kitų sertifikatų grupių yra kažkokios datos, bet per metus jų daug, tai dėl studijų pradžios jaudintis neverta.

    Kaip dažnai tenka lankytis paskaitose? Studijuojant anglų kalbą į paskaitas gali tekti eiti 5 dienas per savaitę. Koledžuose kokius 2-3. Man paskaitos vyksta 3 kartus per savaitę vakarais (17-20val), dėstytoja pageidauja studentus matyti bent 2 kartus per savaitę, tačiau yra mūsų grupėje ir tokių, kur kartą per savaitę pasirodo. Šiaip tai svarbu darbus pasidaryti laiku ir gerai, o kada tu juos darai – tavo reikalas. Gan lanksčiai ten viskas.

    Ar įmanoma susirasti darbą prieš pradedant studijuoti? Dirbti galima nuo vizos galiojimo pradžios, tai jei ją gausite prieš prasidedant studijoms, galima ir darbo ieškoti anksčiau.

    Ar lengva gauti darbą? Čia jau priklauso nuo to, kokio darbo norite. Jei norite įdomaus ir gerai apmokamo – sunku (bet tai kur lengva? Jei žinote, pasakykite ir man!). Jei norite tiesiog bet kokio nekvalifikuoto darbo, kurio dėka susimokėsite savo sąskaitas, – sunku nebus. Ar užteks tokio darbo norint pragyventi vienoje brangiausių pasaulio šalių – čia jau kitas klausimas.

    Tai kaip gi ten su finansais? Ar iš tikro galima dirbti nekvalifikuotą darbą ir lengvai pragyventi? Iš internete klajojančių žinučių galima susidaryti iliuziją, kad Australija – tai svajonių šalis, kurioje jūsų laukia išskėstomis rankomis, kur darbus renkiesi kaip tik nori, kur dirbi, uždirbi, gyveni šalia vandenyno, o per darbų ar studijų pertraukėles surfini ir saule bei nerūpestingu gyvenimu džiaugiesi. Šioje vietoje truputį nuvilsiu, nes taip nėra.

    Atvykus man buvo lengvas šokas, kai iš tikro susiskaičiavau, kiek kainuoja gyvenimas Australijoje, kiek išleidi maistui, transportui, dar ir už studijas reikia sumokėti, plius būstas. Minimalus valandinis atlyginimas Australijoje šiaip jau aukštas ( 12 eurų/val), tačiau viskas taip pat atitinkamai brangu. Oficialiai studentas gali dirbti 20val per savaitę (Australijoje apskritai viskas skaičiuojama savaitėmis). Įsivaizduokime, kad jis, kaip dauguma studentų, dirba kur nors restorane už tą minimalų 18 AUD/val*. Per savaitę jis uždirba $360. Tam, kad minimaliomis išlaidomis pragyventum, reikia nors $500 ($200 būstas, $100 maistas, $150 studijoms, $50 transportas). O kur visa kita? Reikia dirbti daugiau nei leidžia viza. Įsivaizduokime, kad tas pats studentas dirba 20 valandų už minimumą oficialiai, plius 20 val nelegaliai ir uždirba $720. Už tiek pragyventi jau gali. Jau ir pas daktarą susirgus nueiti turi už ką (aišku, vis tiek tikiesi, kad vaistų kuo mažiau reikės). Arba sezonui pasibaigus gali naujus batus ar striukę nusipirkti, kas yra aktualu, jei atskridai vasarą, o čia po kelių mėnesių ėmė ir atšalo). Gerai pasispaudus keletą mėnesių net kokiai kelionei galima sutaupyti (dažniau ne Australijoje, nes Australijoje gan brangu keliauti, jeigu keliauji ne su palapine). Dar nepaminėjau, kad tas būstas už $200 tikrai ne centre ir ne tuose rajonuose arčiau vandenyno. Jeigu tai bus privatus vienvietis kambarys, tai bus kažkur toliau nuo centro gyvenamuosiuose rajonuose. Jeigu už tokią sumą norite gyventi centre arba kur nors arčiau vandenyno, teks savo kambarį dalintis su dar vienu/dviem/trim žmonėmis. Įprastos studentiškos sąlygos, sakysite, o aš ir neprieštarausiu. Kai prisimenu, tai ne kitaip ir Lietuvoje buvo, kai buvau studentė: gyvenau bendrabuty vienam kambary su dviem draugėmis, daug dirbau, į paskaitas laksčiau, naktimis studijų darbus dariau, asmeninio gyvenimo nelabai turėjau. Kai esi 18+, visą tą gal ir naudinga praeiti, tačiau, kai tau 30 ne už kalnų, nori nenori imi klausti savęs, ar tam atsibeldei į kitą pasaulio kraštą, kad dirbtum vakarais ir savaitgaliais, dienomis vaikščiotum į paskaitas, kurios tau nėra labai naudingos, gyventum susigrūdus kambary su svetimais žmonėmis be asmeninės erdvės, ieškotum parduotuvėje, kas pigiau, nuolatos visur taupytum, o laisvalaikio neturėtum, nes arba dirbtum, arba mokytumeisi? Aišku, visada yra išimčių. Aš čia tik pasakoju apie tai, su kuo susiduria ta didžioji masė studentų, atvykusių į savo svajonių Australiją, tikėdamiesi gero gyvenimo gražiame mieste prie vandenyno. Realybėje daugelis kaip voverės sukasi tarp kelių darbų ir paskaitų, kad spėtų kartu su intensyviu didelio miesto gyvenimo ritmu, kur ne surfinimas rūpi, o kaip išgyventi iki kitos savaitės.

    Išeitis? Išeitis paprasta ir aiški – dirbti mažiau ir už brangiau. Vaikinai dirba statybose, užsiima baldų perkraustymu, uždirba kur kas daugiau. Neįtikėtina, kiek daug aš čia sutikau vaikinų, su gerais išsilavinimais, patirtimi, kurie, palikę savo šalyse kažkokius verslus ir nuosavus būstus, kuria savo gyvenimus iš naujo, dirbdami Sidnėjuje statybose. Ar čia svajonė? Jei taip, tai viskas puiku! Jei ne, norėtųsi, kad jie patys savęs paklaustų, DĖL KO visa tai daro?.. Na, bet dar kartą kartoju, čia tėra bendras vaizdas, pažiūrėjus į masę. Visada visur yra išimčių. Visada yra gabesnių, apsukresnių, darbštesnių arba tų, kuriems tiesiog sekasi. Aplink save matau ir gražių pavyzdžių, kurie ir darbus gerus turi, ir namus suradę jaučiasi, ir laisvalaikiu džiaugiasi, ir visaip kitaip kokybišką gyvenimą gyvena. Taip, tokių tikrai yra, bet iki to jie visi nuėję ilgą kelią, įdėję labai daug darbo ir pasikeitę tas studentiškas vizas.

    Kaip man pačiai sekasi per visą tą kapstytis? Nu kažkaip. Dabar jau neabejoju, kad viskas bus gerai, nors pirmi metai Australijoje turbūt buvo sunkiausi mano gyvenime. Į gilią emocinę duobę buvau įkritus, kol galų gale išsikapsčiau, spjoviau velniop į tuos prastai apmokamus darbus, pradėjau dirbti sau, ir nuėjau pirmyn nesidairydama atgal. Iki šiol vis dar nelengva, tačiau jau matau šviesą tunelio gale ir ryškesnę viltį, kad tas gyvenimas prie vandenyno ir kokybiškas laisvalaikis bus pasiekiamas galbūt net ne tokioje tolimoje ateityje. Truputį išsiplėčiau, tačiau grįžtant prie klausimo, kaip ten su finansais, tai viskas yra įmanoma, kai labai nori ir labai stengiesi. Kai stengiesi mažiau, tai ta Australija gali pasirodyti labai atšiauri.

    ***

    Tai štai, tokia ta studentiška Australija iš arčiau. Atrodo, daugiau mažiau sudėjau klausimus iš žinučių. Jei ką praleidau, klauskite komentaruose, papasakosiu. 😉

    *Nepriimkite taip jau pažodžiui, yra ir gerų, brangių restoranų, į kuriuos įsitrynus prie atlyginimo gali visada priskaičiuoti solidžius arbatpinigius. Šiame tekste kalbu apie vidutinius, eilinius restoranus ir kavines, kurių Sidnėjuje daugybė.

    ** Pabrėžiu, visi atsakymai surašyti žiūrint iš mano varpinės – nei čia perdėtai giriant, nei nepelnytai peikiant. Kiek žmonių – tiek istorijų. Šis blog’o įrašas tėra bendras vaizdas, kurį susidariau bendraudama su savo kurso draugais (studijavau su 4 skirtingomis grupėmis) ir su savo buvusiais bendradarbiais. Iš viso bent su 100 studentų, studijuojančių skirtinguose koledžuose, skirtingus dalykus, dirbančių skirtingus darbus.

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    2 Comments

    1. Brigita
      2017 September 4 / 0:13

      Labas Vaida, man labai patinka skaityti tavo rasinius apie Australija ir keliones. Ypac del to, kad jauciu nuosirdu savo ispudziu perteikima be pagrazinimo ar sumenkinimo.
      O tai ka rasai, kad Sidnejuje brangu gyventi emigrantams panasu i praktiskai bet kuri vakarietiska kapitalistinio didmiescio realybe. Ir prie viso to, kiekvienam savas kelias ir galiausiai supranti, kad me esme kaip tau ” sekasi”, o ka is to patiri ar ismoksti.
      Sekmes tau ir toliau rasyk!
      Aciu
      Brigita

      • Vaida
        Author
        2017 September 4 / 17:57

        Ačiū, Brigita, už tiek palaikymo 🙂

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?