• Sidnėjuje ir aplink: Toronga Zoo.

    Zoologijos sodas – gerai tai ar blogai? Ar tai laukinių gyvūnų kankinimas, ar pastangos išsaugoti nykstančias rūšis? Ar į zoologijos sodą reikia eiti ir taip remti ten esančių gyvūnų išlaikymą, jų gyvenimo sąlygų gerinimą, ar išvis baikotuoti, nes laukinių gyvūnų vieta gamtoje ir apie kokį mes čia gyvenimo sąlygų gerinimą galime šnekėti?

    Labai daug už ir prieš galvoje sukasi, ir, tiesą sakant, neturiu tvirtos nuomonės šiuo klausimu. Jeigu kategoriškai sakau NE cirkui, į kurio programas įtraukti pasirodymai su gyvūnais, jeigu visada pasisakau PRIEŠ visokias turistines “pramogas”, kuriose išnaudojami gyvūnai ( kalbu apie daugelio taip mylimus pasijodinėjimus drambliukais Tailande, pasiplaukiojimus su delfinais ir pan.), tai kalbai pasisukus apie zoologijos sodą, kraipau galvą į šonus ir tas kategoriškumas kažkaip užtyla. Aišku, jeigu kalbame apie stambius gyvūnus ir laukines kates ( gepardus, tigrus, liūtus, t.t.), tai čia vienareikšmiškai aišku, kad jų vieta savanos platybėse, o ne mažose erdvėse. Tuo tarpu turint galvoje kokias koalas, kurios miega iki 22 valandų per parą, tai, atrodo, koks skirtumas, ar tam, ar tam medy jos tai daro?..Dar kitas dalykas – kokio dydžio tas sodas? Jei mažas, gyvūnai suspausti stresuoja ankštuose narvuose, tai turbūt stovėdama šalia narvo ir juos matydama, aš taip pat nemenkai stresuočiau. Bet, pavyzdžiui, prieš keletą metų teko lankytis Singapūro zoologijos sode, kuris įsikūręs milžiniškoje teritorijoje, gyvūnai laisvai vaikšto didelėse teritorijoje, tai ten nepasakyčiau, kad jie labai kėlė gailestį… Na, bet grįžkime į Sidnėjų.

    Sidnėjaus zoologijos sodas ( Toronga Zoo) įsikūręs 21 hektaro teritorijoje, šiaurinėje miesto dalyje, Mosman rajone, yra lengvai pasiekiamas keltu, praplaukiat didžiąsias miesto įžymybes: Opera House ir Harbour Bridge. Praėjusių metų spalį sodas šventė šimto metų jubiliejų. Šiandien ten gyvena apie 350 rūšių gyvūnų. Daug visokių driežų, gyvačių, kengūrų, koalų, lemūrų, emu, beždžionių… Laukinių kačių nematėme, o iš didelių gyvūnų ten galima išvysti žirafas ir Azijos dramblius. Beje, yra ir vienas naujagimis drambliukas, kuriam, man rašant šį įrašą, suėjo lygiai dvi savaitės. Sakė, kasdien mažylis išgeria iki 12 litrų mamos pieno ir priauga po 2kg 🙂 Nežinojau, bet dramblio patelės nėštumas trunka 22 mėnesius, tai Toranga Zoo čia labai didelis įvykis, visi džiaugiasi mažu drambliuku. Iš tikro ne tik Toronga Zoo džiaugiasi. Kai mažylis gimė, Sidnėjaus portalai džiaugėsi taip pat: “It’s a boy!”. Vardo kol kas dar neturi, bet, jei įdomu, iš arčiau su juo galima susipažinti šiame video.

    Nemanau, kad aš būčiau pati sugalvojusi ten važiuoti, nes kaip minėjau pradžioje, nesu tikra, ar man apskritai priimtina zoologijos sodo idėja. Tačiau tai buvo mano darbo organizuojamas sekmadienis kartu. Iš pradžių dar dvejojau, paskui pasižiūrėjau sąraše, kad yra ir mano fainuoliai kolumbiečiai kolegos, įmonė dengia bilietus, tai sakau tiek to, važiuoju ir aš. Na ir ką, graži diena buvo. Saulėta ir šilta, visai ne rudeniška. Pats tas lauke būti!

    ***

    – Šiame zoologijos tikrai patiktų vaikams. Be gyvūnų yra ten ir traukinukų, ir žaidimų aikštelių, didesniems laipynių trasa medžiuose.

    – Vykstantiems į sodą stipriai rekomenduočiau įsidėti savo pietus. Parke esančiame savitarnos restorane yra tik greito maisto, kuris ne tik, kad neskanus, dar ir ganėtinai brangus. Pasigailėjau, kad nieko nebuvau į kuprinę įsimetusi, nes pikniko vietų, kur gali civilizuotai pavalgyti, netrūksta.

    – Parko lankymui reikėtų vengti itin karštų dienų. Mano vadybininkas pasakojo, kad, kai lankėsi ten su žmona vasarą, praktiškai nieko nematė, nes visi gyvūnai buvo sulindę į pavėsį.

    – Patogiausia atvykti keltu, kuris išplaukia iš Circular Quay, tačiau galima ir traukiniu, ir automobiliu.

    – Darbo laikas, kainos ir kita informacija oficialioje svetainėje.

    ***

    Tiek tų įspūdžių. Kokia jūsų nuomonė apie zoologijos sodus? Už ar prieš?

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    2 Comments

    1. Asta
      2017 July 5 / 9:52

      o, zoo mano mylimiausių objektų sąraše visada būna 🙂 (aišku tik tie, kur matosi kad gyvūnams tikrai ten gerai). O dėl paskutinio klausimo, tai man labai gerai taškus sudėliojo knygoje “PI gyvenimas”, trumpai, esmė tokia, kad jei jūs galėtumėte rinktis , ar viskuo aprūpintas gyvenimas 5* Ritz viešbutyje, su vieninteliu trūkumu – negalite iš jo išeiti, ar bomžaujant po tiltu, kovojant dėl išlikimo – ką pasirinktumėte? 🙂

      • Vaida
        Author
        2017 July 7 / 12:26

        Na, aš tai 5* rinkčiausi, bet gyvūnų niekas neklausia… Ir nėra gi taip, kad jie ten visi išgelbėti iš negandų. Gyvūnai zoologijos soduose perkama ir parduodama prekė. Žvelgiant į tuos geruosius zoo pavyzdžius (Sidnėjus vienas iš jų), neatrodo, kad jiems ten blogai, tačiau kiek pasauly vietų, kur gyvūnai laikomi lankytojų pramogai, ir tos laikymo sąlygos toli gražu nepanašios į geras? Kur ta riba, kai vienur uždarytais gyvūnais džiaugiamės, kitur jų gailime?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?