• Naudingi patarimai, keliaujantiems prie Didžiojo barjerinio rifo.

    Kai paskutinį kartą pasakojau apie savo saulėtas atostogas Australijos tropikuose, trumpindama tekstą neįtraukiau jokios naudingos informacijos, padėsiančios susiplanuoti kelionę. Atsiprašau, jei šis įrašas pasirodys be loginės sekos, tenoriu perkelti keletą pastabų iš popierinės užrašų knygelės ir palikti jas internete. Juk niekada nežinai, kas kokiai kelionei ruošiasi ir kokios informacijos ieško, tad dalinuosi tuo, kuo galiu. Atostogų kryptis – Cairns. 😉

    Kaip atvykti? Cairns nedidelis miestas Australijos šiaurinėje dalyje, Queensland valstijoje. Tikiu, kad atsiranda tokių, kurie atvyksta čia automobiliu, tačiau dauguma šią populiarią Australijos atostogų vietą pasiekia oro keliu. Cairns turi mažutį oro uostą ir kasdieninius, tiesioginius skrydžius į visus didžiuosius šalies miestus. Skrydis iš Sidnėjaus trunka apie 2 valandas, iš Melburno truputį daugiau. Skrendant iš Sidnėjaus svarbu atkreipti dėmesį, kad mieste yra du oro uostai tuo pačiu trumpiniu (SYD), tik štai vienas tarptautinis (international), kitas vietinių skrydžių (domestic). (Paprastai oro uostai turi arba skirtingus trumpinius, arba įvardinami kaip skirtingi terminalai, tai čia susimaišius nedaug trūko, kad būtume skrydį pražiopsoję. Mokykitės iš svetimų klaidų 🙂 ) Pigių skrydžių galite ieškoti daugelyje paieškos svetainių, tačiau mano mėgstamiausia jau nemažai metų išlieka Skyscanner.net. Orientacinė kaina, skrendant iš Sidnėjaus, apie 100 Aud į vieną pusę. (Žinoma, gali būti daugiau, gali būti mažiau, priklausomai nuo laiko.)

    img_6336

    Kaip iš oro uosto pasiekti viešbutį? Nors mano Lonely Planet rašo apie kažkokį mistinį viešąjį transportą, oro uoste mums paaiškina, kad ten jis neužsuka, reikia patiems nusigauti kažkur iki plento ir kažkur susirasti stotelę. Kadangi prie žemės spaudžiant drėgnam karščiui to daryti visai nesinori, naudojamės ne pigesnėmis, tačiau patogesnėmis alternatyvomis. Jeigu savo viešbutyje neturite užsisakę paėmimo iš oro uosto, pasiekti jį galite savarankiškai tiek taksi, tiek Sun Palm autobusais. Kainuoja panašiai. Atskridę važiavome autobusu, grįždami šokome į taksi. Tiek vienu, tiek kitu atveju dviese sumokėjome apie 16 Aud.

    Kur apsistoti? Oi, čia jau pagal kiekvieno kišenę. Cairns – kurortas, kuriame telpa visi: tiek brangesnio poilsio mėgėjai, tiek backpacker’iai. Nakvynės pasirinkimo galimybių daugybė, pradedant kambariais per AirBnb už keliasdiešimt dolerių, baigiant dideliais viešbučiais už kelis šimtus. Mes užsisakėme nakvynę paprastame viešbutyje per Agoda. Jie ten neblogų nuolaidų kartais turi, visai verta žvilgtelti prieš kelionę (tas pats viešbutis kainavo pigiau nei per Booking.com).

    img_8990

    Kaip keliauti po Cairns? Jeigu apsistotumėte ne pačiame miestelio centre, o truputėlį toliau, taptų aktualu, kaip taupyti laiką ir kaip judėti aplinkui. Vienas iš variantų – miesto autobusai. Važinėja jie pagrindinėmis gatvėmis dažnai, bilietą galima įsigyti iš vairuotojo. Važinėjant po miestelį, vienkartinis bilietas kainuoja apie 2,70 Aud. Kita patogi alternatyva – dviračių nuoma. Nuomos punktų Cairns yra keletas (mes nuomavomės iš čia), paprastas dviratis tekainuoja 16 Aud/parai (elektrinis kur kas daugiau), o dviračių takų netrūksta visame miestelyje. Visai saugiai jaučiausi ten važinėdama, beje! Mes dviračius turėjome vienai parai, aplankėme botanikos sodą, tačiau galima ir iki toliau esančių krioklių numinti, tereikia su vietiniais pasikonsultuoti ir įsitikinti, kur nėra krokodilų.

    img_0060

    Išbandytos pramogos.

    Kuranda. Ką veikti Kuranda, jau esu rašiusi, tad nesikartosiu. Šį kartą trumpai apie pačią kelionę ten. Populiariausias būdas aplankyti atogrąžų apsuptyje esantį kaimą – į priekį važiuoti istoriniu traukiniu, o grįžti keltuvu, 7,5 km ilgio lynu, pakabintu virš džiunglių. (Galimas tas pats maršrutas, tik atvirkščiai). Šiuos jungtinius bilietus pardavinėja turbūt kiekvienas Cairns turizmo kioskas, tačiau juos nusipirkti galima ir paprastoje bilietų kasoje. (Pilno turo kaina apie 110 Aud). Šis turas žavus tuo, kad važiuojant traukiniu pakeliui stabteli gražiose vietose, gali keletui minučių stotelėse išlipti, pasivaikčioti, pasigrožėti. ( Deja, nesikėlėme keltuvu, nežinau, kaip kelionė juo. Gal kas nors bandėte? Pasidalinkite, prašau, komentaruose įspūdžiais, įdomu!). Tiesa, prieš užsisakant šį turą ir aklai patikint reklaminėmis brošiūromis, reikėtų atkreipti dėmesį, kokiu metų laiku važiuojate. Sausuoju periodu kalnuose vandens kur kas mažiau nei galite tikėtis… 🙂

    img_8782

    Kur kas pigesnis būdas pasiekti Kuranda – tarpmiestinis autobusas. (6,70 Aud į vieną pusę). Autobusų grafiką rasite parsisiųsti čia. Norint aplankyti mano anksčiau aprašytus parkus, geriausia pirkti jungtinį bilietą. Daugiau informacijos čia.

    img_8468

    Nardymas Didžiajame barjeriniame rife. Viena pagrindinių priežasčių, dėl ko žmonės keliauja į Cairns, – noras pamatyti Didįjį barjerinį rifą. Labai norėjau ir aš. Pamačiau. Ne tik pamačiau, bet dar ir panardžiau! Ar buvo verta, dabar nebesvarstau ir jums savo nuomonės neperšu. Šis įrašas skirtas pasidalinti informacija. Mes plaukėme į vandenyną kartu su Deep Sea Divers Den. Dienos turas su dviem nėrimais ir pietumis – 235 Aud. Papildomas rifo mokestis – 20 Aud. Gidas nardant – 15 Aud/nėrimas. Tiems, kurie tik su vamzdeliai paviršiuje nardė, buvo kažkiek pigiau. Pats turas tokia masofkė… Naujas laivas, gera įranga, šauni komanda, viskas kaip ir gerai, tačiau man kur kas labiau patinka mažos grupės… Mano sekantis nardymas bus kur nors Azijoje, Australijai šansą daviau, antro nežinau kada sulauks, tačiau, jei dvejojate dėl gero turo operatoriaus, tai šitie patikimi, rekomenduoti galiu.

    img_8857

    Fitzroy Island. Kadangi Cairns gražių paplūdimių neradome ( vietoje to – atoslūgio paveikta įlanka), savo gražaus atostogų paplūdimio ieškojome negyvenamoje saloje – Fitzroy. Sala mažutė, veiklos ten ne per daugiausiai. Aišku, jei būtume netingėję, būtume galėję bent jau per džiugles į kalną įkopti, bet, plieskiant karštai saulei, likome prie vandens. Į salą atplaukėme iš anksto užsisakę turą internetu. Pirkdama bilietus sumokėjau tik už keltą (70 Aud), o už papildomas pramogas ( kajako, SUP lentos nuomą) mokėjome vietoje atskirai.  Mažas patarimas: jei jau plauksite, užsisakykite visą paketą, įskaičiuojant pietus, iš karto. Mokėdami atskirai tikrai nieko nesutaupysite, priešingai.

    img_8974

    Ar verta turus pirkti iš anksto internetu? Sakyčiau, kad tikrai ne. Ypač, jei vykstate ne pagrindinio sezono metu. Tas pačias pramogas tokiomis pačiomis kainomis galima vietiniuose turizmo kioskuose rasti, o ten pašnekėjus ir nuolaidų gauti. Tuo tarpu internete nuolaidos neišsiderėsite ir sistemai nepapasakosite, kiek ir ko jūs ten žadate veikti ar kiek laiko turistauti…

    img_9003

    img_9126

    Tiek trumpų pastabų apie Cairns iš užrašų knygutės. Kažką praleidau? Paklauskite! 😉

    ***

    Vaida

     

     

    1 Comment

    1. Ausrine
      2016 December 21 / 19:26

      Na kadangi dalinies info tai Kuranda Village mes taip pat vaziavom traukiniu o grizom jau lynu. Bijantiems aukscio to daryti nerekomenduoju, kelias nusileisti ilgas, jei vejuota keltuvas siubuoja. Bet nebijantiems aukscio puikus pasirinkimas del super dziungliu vaizdo. I Barjerini rifa mes plaukem is turistinio kiosko rekomenduoto turo https://www.quicksilver-cruises.com/index.php. Buvo puiki diena. Aisku kaina galetu but ir mažesne. Bet kokiu atveju Cairns man tobula vieta mėgstantiems tropikus.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?