• 10 telefoninių programėlių, kurias turėtų turėti kiekvienas savarankiškas keliautojas.

    Nežinau kaip Jūs, bet aš savo kelionių nebeįsivaizduoju be išmanaus telefono. Jei seniau planuojant kelionę sugaišdavau marias laiko internete, dabar viskas kur kas paprasčiau, nes žinau, kad visada visą reikiamą informaciją susirasiu pasikuitusi rankinėje. Sakau atvirai, kelionėje be telefono aš kaip be rankų! Galite vadinti tai priklausomybe, aš vadinsiu praktiškumu. 🙂 Šiandien yra prikurta tiek patogių programėlių, kad tie laikai, kai informaciją spausdindavau ant popieriaus, atrodo kaip akmens amžius. Nebereikia skaityti forumų, gaišti laiko transporto grafikų paieškai, spaudinti lėktuvo bilietų ir rezervacijų, net skaičiavimo mašinėlės nereikia jungti, apskaičiuojant valiutos kursą. Tikiu, kad Jūsų tarpe yra kur kas labiau išprususių technologijų vartotojų, kurie man pačiai papasakos, ką dar reikėtų susiinstaliuoti, tačiau taip pat tikiu, kad yra tokių, kurie galbūt mažiau keliauja, mažiau domisi, mažiau patys ieško, tai pamaniau, sudarysiu trumpą sąrašą su savo pačios dažniausiai naudojamomis programėlėmis. Kas žino, gal kam nors pravers. *

    Processed with VSCO with a6 preset

    1) Skyscanner.

    Departing from Current location;

    Flying to Everywhere;

    Dates Anytime.

    Štai taip prasideda dauguma mano skrydžių paieškų… Taip randu pigiausius mėnesius, pigiausias kryptis, pigiausias avialinijas. Skyscanner jau daug metų mano dažniausiai naudojama skrydžių paieškos svetainė, tačiau dabar jau kelinti metai nuolat ją naudoju ir telefone. Programėlė gera tuo, kad nereikia mokėti jokių tarpininkavimo mokesčių. Pasižiūrėję skrydžius galite eiti tiesiai pas pardavėją.

    2) Booking & AirBnb. Booking – viešbučiai ir hosteliai. AirBnb – svetimi namai, kurie atveria tau duris, kai ieškai alternatyvios nakvynės lankomame mieste. Šiuo metu ruošiuosi kelioms dienoms į Amsterdamą, tai šios dvi programėlės aktyviai dirba savo darbą. Dar nežinau, kuria pasinaudodama kažką užsisakysiu, bet faktas, kad abi nepamainomos nakvynės paieškoms!

    3) TripAdvisor. Nežinau, kada tiksliai TripAdvisor taip smarkiai išpopuliarėjo, tačiau šiandien tai viena didžiausių keliautojų bendruomenių, kurioje visi dalinasi savo patarimais. Verta, neverta ir kodėl. Kur apsistoti, kur pavalgyti, ką nuveikti. Aklai pasitikėti rekomendacijomis nereikėtų, tačiau, planuojant kelionę, tikrai galima peržvelgti ir pasižymėti vieną kitą įdomesnę vietą ar pramogą. Aš asmeniškai ten ieškau idėjų, ką smagaus galima nuveikti kelionės metu.

    4) Google Maps. Turbūt niekad nesu niekur minėjusi, bet aš esu iš tų merginų, kuriai dažniausiai atrodo, kad reikia eiti į priešingą pusę 🙂 8/10 atvejų, kai man atrodo, kad reikia eiti į kairę, tai greičiausiai reikia į dešinę… Gerai, kai yra su kuo pasiginčyti ir nepavyksta savo tiesos įrodyti bei pasiklysti, tačiau ką daryti, kai esi viena? Taip taip, Google Maps… 🙂 Galima naudoti offline.

    5) Google Translate. O jūs žinojote, kad Google Translate turi funkciją, kai užvedi telefono kamerą ant parašyto teksto ir jis tekstą išverčia? Man čia buvo toooks atradimas! Ši Google Translate funkcija startavo su 7 kalbomis: anglų, vokiečių, rusų, ispanų, portugalų, italų, prancūzų. Praėjusią vasarą programėlė papildyta dar 20-čia kalbų ( tarp jų ir lietuvių!). Skirtumas nuo populiariųjų kalbų tas, kad telefonas tekstą verčia ne automatiškai, reikia su pirštu užvesti. Bet vistiek – how cool is that?! Net ranka rašytą tekstą skenuoja ir verčia! Beje, šį modernų žodyną galima parsisiųsti ir naudoti jį offline. Nuo šiuol Jums nebereikės aklai užsisakinėti patiekalų restoranuose. 🙂

    Processed with VSCO with a6 preset

    6) Instagram. Jei galvojate, kad visiems Jūsų draugams, pažįstamiems, buvusiems ir esamiems kolegoms, kaimynams ar galbūt šiaip iš matymo pažįstamiems žmonėms, kurie dėl kažkokių priežasčių yra Jūsų Facebook draugų sąraše, labai įdomu, kaip Jums sekasi atostogauti, smarkiai klystate. Na gerai, jei tai viena kelionė per metus, po kurios atsiras kažkoks nuotraukų albumas, niekas ant Jūsų nepyks ir iš draugų sąrašo neišmes, tačiau, jei keliaujate daugiau… Na kam erzinti tuos, kurie apie atostogas nė pagalvoti neturi kada. Jei paklaustumėte manęs, aš jau gan seniai savo kelionėmis ir įspūdžiais nebesidalinu asmeninėje Facebook paskyroje ( na, kartais, bet tikrai ne per dažnai ir tikrai ne visomis!). Pasakojimams turiu blog’ą, o nuotraukoms Instagram. Puiki nuotraukų dalinimosi platforma, tad kraustykitės su savo kasdieniniais kelionių įspūdžiais ten. 🙂

    (Beje, aš pati esu gan aktyvi vartotoja. Prisijunk, jei dar neprisijungei. 😉 @vaidasav )

    7) VSCO & Snapseed. Nors keliauju dažniausiai su fotoaparatu, vis tiek kartais pasitaiko situacijų, kai kuprinėje teturiu telefoną. Na o telefoninės nuotraukos, anokia čia paslaptis, ne visada gali pasigirti gera kokybe… Nors maniškio kamera lyg ir nebloga, gan dažnai, spustelėjus mygtuką ir žvilgtelėjus į ekraną, tenka nusivilti. Ką daryti, kai vis tiek nori ta nuotrauka pasidalinti? Paprasta – redaguoti! Nuotraukų redagavimui naudoju dvi programėles: gamtos ir miestų fotografijai, kai reikia sutvarkyti šešėlius, šviesumą, galbūt paryškinti spalvas, –  Snapseed, tuo tarpu buitinėms nuotraukoms, arba šiaip, kai norisi sumažinti spalvas ir pašviesinti tonus, – VSCO. Pridedu pavyzdžius apačioje, kad patys susidarytumėte įspūdį, vertos dėmesio šios programėlės ar ne:

    VSCO ( kairėje originali nuotrauka, dešinėje redaguota, paruošta Instagram)

    MyRoomVSCO

    Snapseed ( kairėje originali nuotrauka, dešinėje redaguota, paruošta Instagram)

    AppenzellSNAPSEED

    8) Xe Currency. To paties pavadinimo internetine svetaine naudojuosi jau keletą metų, tačiau programėlę parsisiunčiau tik šiemet prieš kelionę į Prahą. Gerai, kai lankomoje šalyje valiuta kaip nors lengvai galvoje konvertuojasi, tačiau taip juk nevisada… Tiems sudėtingesniems atvejams ši programėlė kaip tik.

    9) PackPoint. Kai daiktus pakuoju nors kartą per mėnesį, man tai jau labai seniai nebekelia jokių rūpesčių. Viens du, sąrašiukas sudarytas, tereikia viską susimesti į kuprinę ir kelionei pasiruošus. Tačiau tikrai pažįstu ne vieną, kuri prieš kelionę ilgai suka galvą, ko reikės, ką įsidėti ir vis tiek kažko svarbaus nepasiima. Ši programėlė visai neblogai palengvina daiktų pakavimą. Pagal Jūsų lankomą vietą, tuo metu vyraujančius orus, planuojamą veiklą ir kelionės trukmę, programėlė pasiūlo daiktų sąrašą, kurį galima personalizuoti, pildyti, trinti, žymėti. Patogu bent jau kontrolei žvilgtelti, ar ko nors svarbaus nepamiršote!

    10) Free Wi-Fi finder. Ir pabaigai, visos tos programėlės gerai, bet daugumai reikia interneto. Čia Jums pagalbės ir offline veikiantis Free Wi-Fi finder.

    * Visos programėlės nemokamos, pritaikytos iOS operacinei sistemai.

    Processed with VSCO with a6 preset

    ***

    Beje, kaip viršuje esančioje nuotraukoje matote, mano telefone netrūksta ir dažniau naudojamų avialinijų programėlių. Labai patogu check-in’ams ir boarding pass’ams, nebereikia jokių popierių ir nebelieka jokių dvejonių, ar spausdintuve pakankamai dažų buvo, ir nuskenuos įlaipinimo bilietą. 🙂 O šiaip tai komentaruose labai laukiu Jūsų papildymo! Ką naudojate dažniausiai? Gal žinote, kaip dar palengvinti kelionių planavimą?

    ***

    Telefone paskendusi ir naujai kelionei besiruošianti

    Vaida

    2 Comments

    1. 2016 May 15 / 7:09

      Super, sąrašiukas! Aš asmeniškai savo kelionių neįsivaizduoju be OsmAnd (naudoju Android’e), tai navigacijos ir maps’ų programėlė, ne kartą gelbėjo _LABAI_ kėbliose situacijose. Ypač, kai pasigauni kokį tranzą ir chekini ar reikiama linkme keliauji, arba nežinomam mieste atsiduri vidurnakty ir reikia greitai susirast hostel’į. Check it out gal ir patiks 😉

      • Vaida
        Author
        2016 May 16 / 15:46

        Pasižiūrėjau ir įsidėmėjau, ačiū! 😉

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?