• Kanberos savaitgalio gidas

    Neseniai su drauge kalbėjome, kokia nepastebėta ir kaip dažnai nuošalyje lieka Australijos sostinė Kanbera. Jau vien tas faktas, kiek daug žmonių išvis nežino, kad Australijos sostinė – ne Sidnėjus (jis tik didžiausias miestas, ekonominis šalies centras) ar Melburnas (antras pagal dydį). Šie du miestai visais laikais buvo labiausiai konkuruojantys tarpusavy ir nepasidalinantys įtakos, tai, renkant šalies sostinę, buvo nutarta pastatyti naują miestą, praktiškai pusiaukelėje tarp Sidnėjaus ir Melburno.

    Kanbera (angl. Canberra) –  nei labai didelis, nei mažas miestas, turintis apie 472 000 gyventojų. Pagrinde tai yra visų svarbiausių valstybinių institucijų miestas, dėl ko neretas jam prikabina nuobodaus miesto etiketę. 

    Aš pati Kanberoje esu buvusi keletą kartų: vieną kartą su draugu pusdieniui  sustojome pakeliui į Melburną. Antrą kartą važiavau viena, nes reikėjo atsinaujinti pasą, o ten įsikūrusi Lietuvos ambasada. Paskutinį kartą – šią australišką žiemą, kartu su savo kanadiete drauge*, kai išsiruošėme mergaitiškam savaitgaliui. Šiaip jau Kanbera iš pirmo žvilgsnio neatrodo labai patraukli turizmo kryptis, tačiau abi pritarėme, kad svarbiausia nusiteikimas, o nusiteikusios buvome gerai. 🙂 Toliau dalinuosi trumpu savaitgalio gidu tiems, kurie, jei ne turistiniais tikslais, tai bent paso atnaujinimui lankysis Kanberoje. 

    Kur apsistoti? Ko jau ko, bet nakvynės variantų mieste netrūksta. Mes apsistojome Nishi Ovolo ir savo pasirinkimu buvome labai patenkintos! Labai patiko stilingas, modernus viešbučio interjeras, patogios lovos, kokybiška patalynė, kambaryje nemokamas mini baras (kas nemėgsta nemokamo mini baro? :)), užkandžių krepšelis. Viešbutyje buvo baras, restoranas (gaila per vėlai apsižiūrėjau, kad visas meniu vegetariškas, būčiau mielai pakoregavus vakarienės planus ir likusi tiesiog ten). Vieta irgi nebloga, po centrą vaikščiojome pėsčiomis, tik į muziejus Uber’į kvietėme, nes jie truputį toliau. 

    Kur pusryčiauti? Viena populiariausių pusryčių vietų mieste – Cupping Room. Savaitgalį nenustebkite, jei teks palaukti staliuko, tačiau pažadu, laukti verta. Su pirmu kavos gurkšniu aišku, kad vieta gera. 🙂 Maistas irgi skanus, o personalas dėmesingas ir noriai prisitaikantis prie klientų ir geranoriškai padedantis užsisakyti (aš amžinai ta, kuri verčia padavėjas vartyti akis, kai prašau  be mėsos, be gliuteno, be kiaušinių, be pieno produktų, be migdolų, be svogūnų).

    Dar dėl maisto ir kavos mielai sugrįžčiau į East Row (jų lašišos tartaras nuostabus!) , tik tądien, kai lankėmės, buvo žiauriai šalta, o jų lauko durys vis atsidarinėjo, ir mes sėdėjome skersvėjy, tai tikiuosi, jie ten susitvarkė, nes patirtį truputį apkartino. Bet visumoje – maistas, kava, aptarnavimas – puikiai. 

    Prieš vakarienę. Abu vakarus prieš vakarienę turėjome šiek tiek laiko, tai užsukome aperityvui į barą. Penktadienio vakarą – į barą viršutiniame Canberra Rex viešbučio aukšte – Howling Moon. Atėjome be rezervacijos, tačiau staliuką prie lango gavome be problemų. Čia turbūt vienintelis baras, kur atsiveria panoraminis vaizdas iš aukštai: į miestą, į kalnus, į saulėlydį. 

    Šeštadienį aplankėme Bar Rochfordmiesto centre. Čia man buvo visiškai netikėtas atradimas ir labai patiko! Nerealiai jaukus vyno ir kokteilių baras su tokia retro, vintage stiliaus atmosfera, kur muzika sklinda iš vinilinių plokštelių grotuvo, aplinkui dega daug žvakių, kur jaučiasi, kad tai šiek tiek prabangesnė vieta, tačiau ne tiek, kad būtų nejauku, ar jaustumeisi ne savo vietoje. 

    Kur vakarieniauti? Vakarienei turiu dvi rekomendacijas, nors šiaip jau tai panašu, jog Kanberoje gerų restoranų yra nemažai. Mes vieną vakarą ėjome į RebelRebel, kur valgiau patį skaniausią aštunkojį, karamelizuotus Briuselio kopūstus, kalafiorą, o antrą vakarą – pasimėgauti modernios Azijos virtuvės skoniais į Lazy Su. Abi vietos labai patiko, abi įkrito į tą kategoriją, kur gal ir nelabai pigu, bet tikrai galima rasti brangiau (apie $80/žmogui), abiejose rezervavome staliuką iš anksto ir gerai padarėme, nes buvo pilnutėlės. 

    Šiaip tai išvis, stebėjomės, kad dieninė ir vakarinė Kanbera – lyg du skirtingi miestai. Dieną dairaisi aplinkui, vaikštai plačiomis, tuščiomis gatvėmis ir galvoji, ar šiame vaiduoklių mieste kas nors gyvena, kai tuo tarpu vakare – visi restoranai ir barai lūžta nuo žmonių, skamba muzika, vingiuoja eilės lauke prie įėjimų. 

    Ką aplankyti? Visada galvojau, kad Kanbera puikus miestas savaitgalio išvykai šaltesniu metų laiku, kai norisi veiklos po stogu. Čia įsikūręs ne vienas didelis muziejus, nemažai meno galerijų, kurių didžioji dalis – nemokama. Bendrai ekspozicijų tiek daug, kad nemanau, jog įmanoma viską aplankyti per savaitgalį. Mes pasirinkome  Nacionalinį Australijos Muziejų ( angl. The National Museum of Australia), kuriame praktiškai visa šalies istorija: prieš europiečius, europiečiams kolonizuojant, ir kaip klostėsi istorija vėliau. Labiausiai man patiko dalis apie aborigenų kultūrą ir gyvūnai. Šiaip muziejus interaktyvus, parodos įdomiai išdėliotos, erdvės gerai išnaudotos, patiko. 

    Tuomet užsukome į nacionalinę Australijos galeriją (angl. The National Gallery of Australia). Tai vienas didžiausių šalies muziejų su 166 000 eksponatų. Galite įsivaizduoti, kad tarp tiek darbų galite rasti visko nuo…iki. Kai lankėmės, keletas salių buvo uždarytos renovacijai, bet užteko visko iki soties. Nuolatinė ekspozicija galerijoje nemokama, tačiau kartais atveža specialių parodų, kurioms reikalingi bilietai. (Prieš porą metų lankiausi Van Gogh paveikslų parodoje, tai, kiek pamenu, pirkau bilietą).

    Toliau – Australijos karių atminimo muziejus (angl. Australian War Memorial). Šiaip Australijoje karo niekada nebuvo, tačiau šalies karinės pajėgos kaip aljanso nariai dalyvavo visose didžiosiose pasaulinėse karinėse operacijose: Pirmame ir Antrame Pasauliniuose karuose, Vietnamo kare padėjo amerikiečiams, vėliau Irake. Parodos įdomios, nors didžiausią įspūdį paliko paminklas ir aguonų siena, skirta karo aukų atminimui (viena aguona skirta vienam kare žuvusiam kariui. Jų ten 62 000).

    Naujasis Parlamentas (angl. Parliament House). Mieste yra senieji ir naujieji Parlamento rūmai. Važiuojant ten neturėjau didelių lūkesčių, tačiau turiu pripažinti, architektūra nustebino gerąja prasme ir paliko kur kas didesnį įspūdį, nei būčiau galėjus tikėtis. Lankėmės sekmadienį, kai parlamentarų nebuvo, tik apsauga ir turistai, tokie kaip mes. Įėjimas nemokamas, galima užsisakyti turą, galima savarankiškai apžiūrėti.

    Kur pasivaikščioti?  Jeigu oras neblogas, Kanbera turi gražių parkų, dviračių takų palei upę. Man labai patinka azijietiškas Lennox Garden. Pavasarį ten žydi vyšnių sodai, rudenį viskas žėri geltonai. 

    Palei upę vingiuoja pėsčiųjų, dviračių, paspirtukų takas, o būnant netoli muziejų, dienos metu galima pamatyti miesto fontaną, skirtą Kapitono Kuko atminimui (angl. Captain Cook Memorial Jet). Fontanas šauna į viršų 147 metrus, ir veikia jis kasdien nuo 11 iki 14 val, tai norint pamatyti, reiktų laiką pasiderinti. 😉

    Mieste užklydome į Tocumwal Lane, pilną gatvės meno, teikiančio miestui gyvumo.

    Na o vakare, prieš saulei nusileidžiant, užkilome į Mount Ainslie apžvalgos aikštelę, kur visas miestas kaip ant delno. Pagal žmonių kiekį atrodė, kad tai populiariausia vieta stebėti saulėlydį mieste, tad siūlyčiau vykti šiek tiek anksčiau, jog rastumėte, kur pasistatyti mašiną. 😉

    Vynuogynai. Palikusios Kanberą ir pasukusios Sidnėjaus link, pakeliui dar sustojome Mount Majura vynuogyne. Vyno degustaciją buvome rezervavusios iš anksto ($20/žmogui), gavome paragauti 9 rūšių vynų. Kai kurie labai patiko, kai kurie mažiau, bet vynuogynus dažniausiai lankome ne dėl pačio vyno, o dėl patirties. Po degustacijos dar šiek tiek pasivaikščiojome aplinkui, pasilabinome su vietinėmis kengūromis, pasigrožėjome apniukusiu rudeniu. 

    Toks buvo mūsų mergaitiškas savaitgalis Australijos sostinėje, Kanberoje. Dvi dienos pilnos kultūros, meno, skanaus maisto ir gražių vietų.  Jei pirmus du kartus Kanbera manęs per daug nesužavėjo, po trečio galiu sakyti, kad šis miestas vertas būti aplankytas. Turbūt neįtraukčiau jo į atostogų planą, jei vykčiau į Australiją vos kelių savaičių atostogoms, tačiau, kas čia gyvenate ilgiau, tikrai rekomenduočiau nuvykti bent savaitgaliui. 😉

    *P.S. mano draugė Genevieve, su kuria leidau savaitgalį, taip pat rašo blog’ą (anglų ir prancūzų kalbomis). Ten rasite daug gražių kelionių ir naudingų patarimų, užsukite – Lust In Her World. 😉

     ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    1 Comment

    1. Auris
      2023 September 2 / 13:25

      Kaip visada nuostabios foto. Gaila kad ta Australija tiek toli 🙂

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?