• Apie gegužę

    Gegužę į Australiją atslinko žiema. Sidnėjuje niekada nesninga, tačiau pietiniai vėjai verčia smarkiai susigūžti. Pačioje mėnesio pradžioje draugas klausė, ar jau galime išsitraukti elektrinius šildytuvus, tai atsakiau, kad dar į tarpą būna šiltų megztinių ir vilnonių kojinių metas.  Po kelių dienų aš pati neiškentus klausiau, kur tie mūsų šildytuvai per vasarą suslėpti buvo… 🙂 Mėnesio pabaigoje ir elektriniai šildytuvai, ir elektrinės paklodės, ir vilnoniai megztiniai ir kojinės pilnai naudojami. Viskas, atėjo žiema. 🙂 

    Žingsnis svajonės link. Jau kuris laikas su draugu matuojamės idėją kraustytis iš Sidnėjaus į kokį mažesnį miestelį, pasvajojame apie kažką savo. Kol kas mūsų svajonės atsimuša į realybę – abu esame per daug priklausomi nuo miesto dėl darbo, nenorime atsisakyti savo socialinio gyvenimo, tai kad ir kiek apie tai šnekame, niekur kol kas nejudame. 

    Tačiau šalia to nepaleidžiame minties, kad jei ne nuolatiniam gyvenimui, vis tiek labai norėtume turėti bent mažą namelį kur nors gamtos apsupty. Iš dalies sau, iš dalies nuomai. 

    Australijoje keletą kartų per metus vyksta didelė mažų namelių paroda – Tiny Home Expo. Ruošėmės ten važiuoti pernai, bet abu pasigavome covid’ą, tai apsilankėme tik šiemet. Koks informatyvus renginys buvo! Klausimų kol kas vis dar labai daug, tačiau bent jau aiškėja bendra vizija, ko norime, o tai jau šis tas. 🙂 Nežinau, ar iš to kas nors išeis, tačiau, jei eisime mažais žingsneliais pirmyn, vieną dieną gal kur nors ir nueisime 🙂

    Mėnesio renginys. Sydney Comedy Festival. Nesu tikra, ar statistiškai atvėsus orams Sidnėjuje padaugėja kultūrinių renginių uždarose patalpose, ar tiesiog aš pradedu labiau pastebėti ir į juos vaikščioti. Galbūt ir viena, ir kita. Vienas iš tokių buvo Sidnėjaus komedijos festivalis (angl. Sydney Comedy Festival), į kurį pakvietė draugė, ir kurį su malonumu aplankiau. Vieną ketvirtadienio vakarą susitikome Factory Theatre, pasijuokėme Jess Fuchs moteriškame stand-up’e, po jo paplepėjome prie vyno taurės ir namo. Buvo gerai. 🙂 

    Mėnesio skaitiniai:

    Bernardine Evaristo “Girl, Women, Other”. (Lietuviškai išversta knyga – “Mergaitė, moteris, kita”). Šią knygą skaitydama ne kartą pagalvojau, kad nežinosiu, kaip ją apibūdinti, kai baigsiu. Ten tiek visko daug!

    Pradėjusi skaityti šiek tiek užtrukau, kol perlipau savyje per tokį “WTF, kaip čia skaityti, kai skyrybos ženklų nėra tarp sakinių?”, taip pat šiek tiek lėčiau skaitėsi senas žargonas (skaičiau knygą originalo kalba). Bet, kai jau apsipratau, taškų nebuvimo nebepastebėjau. Jį užgožė susižavėjimas, kokios stiprios, drąsios, kartais nepatogios, netikėtos, nuogos šios dvylikos moterų istorijos.”Girl, Women, Other” leido pažvelgti į juodaodžių, radikalių feminisčių, homoseksualių, nebinarinių, translyčių asmenų pasaulį iš arčiau, apie kurį, jei atvirai, nieko nežinau. Tačiau su kiekviena istorija šiek tiek atsilošdavau – wow. Puiki daugiasluoksnė knyga. Tokia, kurią noriu duoti savo draugėms paskaityti.

    George Orwell “Gyvulių ūkis”.  Populiarus XX amžiaus grožinės politinės satyros kūrinys, tik dabar pakliuvęs į mano perskaitytų knygų sąrašą. Tai meistriškai parašytas pasakojimas apie socialinę revoliuciją, komunizmo kūrimąsi ir kaip iš principo neblogos idėjos greitai tapo totalitariniu rėžimu su daug manipuliacijų, melo, neteisybės, žiaurumo. “Visi gyvuliai lygūs, bet kai kurie lygesni už kitus” – labai gerai knygą apibūdinanti frazė. 

    Dolly Alderton “Ghosts”. (Lietuviškas vertimas – “Vaiduokliai”). Paimdama šią knygą į rankas norėjau, kad man ji patiktų, kad nesijausčiau, jog iššvaisčiau keletą vakarų veltui, tačiau nesitikėjau, kad ji man taip patiks! Atrodo, knygos gvildenamos temos tokios paprastos, bet tuo pačiu tokios pažįstamos.

    Ką reiškia, kai tau virš 30, neturi gyvenimo partnerio ir suvoki, kad šiais laikais niekas nebesusipažįsta baruose ir draugų vakarėliuose, kad visi ieško antrų pusių pažinčių programėlėse, ir patinka tau tai ar ne, anksčiau ar vėliau greičiausiai teks užsiregistruoti. Ką reiškia, kai artimi draugai kuria šeimas, kraustosi iš miestų, o tu lieki vietoje. Kaip jautiesi matydama artimiausius savo žmones, tėvus, senstančius, ir suvoki, kad galvojai, jog taip niekada nebus. 

    Su pagrindine veikėja nesitapatinau, tačiau panirusi į knygos puslapius lingavau galvą, kad visos šios temos vienu ar kitu mano gyvenimo etapu ne kartą buvo aptartos.

    O šiaip tai labai patiko Dolly Alderton rašymo stilius – toks lengvas ir smagus. Tai buvo pirma šios autorės skaityta knyga, tikiu, ne paskutinė. 

    Mėnesio filmas: Filmų žiūrėjau nedaug, stipriausią įspūdį paliko “Emancipation” su Will Smith (Radome Apple TV+). Įtemptas, žiaurus (vietomis teko nusukti akis), paremtas tikra istorija. Kas nors žiūrėjote? Kaip jums?

    Mėnesio blog’as. Šį mėnesį sugebėjau skirti laiko ir papasakoti apie kruizą į Naująją Zelandiją. Jeigu neskaitėte, kviečiu paskaityti čia ir čia. 😉

    Mėnesio išvyka: Praėjusį savaitgalį su drauge praleidome Australijos sostinėje, Kanberoje. Lankėme muziejus, galerijas, restoranus, kavines ir ieškojome geriausių miesto vietų. Norėjau parašyti savaitgalio gidą, bet per darbus net nuotraukų visų neperžiūrėjau, tai panašu, kad teks palaukti… 🙂

    Būsimos kelionės: Šį mėnesį pagaliau pradėjome rimtai planuoti kelionę į Europą. Atsimenate, kai sakiau, jog stengiuosi laikyti save už vadžių, kad vėl nesugalvočiau suspausti 7 šalis į 5 savaičių atostogas, kaip kad nutiko pernai? Na tai neišėjo. 😀  

    Šiais metais planas toks:

    • 1 diena Singapūre
    • 1 diena Berlyne
    • Savaitė Lietuvoje
    • Savaitė Prancūzijos kaime
    • 1 diena Paryžiuje
    • Savaitė Lietuvoje
    • 8 dienos Šri Lankoje
    • 5 dienos Vietname

    Ups… 🙂 Beje, po Vietnamą keliavau prieš keletą metų. Tuomet lankiau centrinį – šiaurinį Vietnamą, šį kartą liksime pietuose, bus įdomu palyginti. Jei kas nors norite paskaityti mano pirmus įspūdžius, kviečiu spustelti nuorodą čia.

    Tai štai, toks tas mėnuo buvo. Birželis nusimato darbingas (paskutinis finansinių metų mėnuo, visada atsiranda tokių, kurie numatytus metinius biudžetus nori išleisti), mieste prasidėjo Vivid šviesų festivalis (vienas didžiausių metinių renginių), tai tikiuosi, jog nueisiu. Tada laukia viena kelionė į Queensland valstiją, gal dar kokį savaitgalį iš miesto ištrūksiu… O jeigu ne, tikiuosi, prie blog’o prisėsiu ir jums ką nors papasakosiu. Vis nepaleidžiu minties kelionių užrašus iš juodraščių ištraukti, tai tikiuosi, atsisveikinu iki greito.

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?