• Yarra Valley – vyno regionas didmiesčio pakrašty

    Ar žinojote, kad Australija – viena didžiausių vyno eksportuotojų pasaulyje? Šalyje yra net 65 vyno regionai ir apie 2500 vyninių. Apie mano mėgstamą Hunter Valley, esantį netoli Sidnėjaus, jau skaitėte ne kartą ir ne du, o šiandien noriu trumpai papasakoti apie Yarra Valley – populiariausią vyno regioną Viktorijos (angl. Victoria) valstijoje. 

    Kad noriu aplankyti Yarra Valley, žinojau jau seniai. Tai viena iš paprastesnių savaitgalio krypčių – netoli nuo Melburno (apie valanda kelio automobiliu), gausu puikių vyninių, restoranų, alaus ir džino daryklų, o ir apylinkės labai žavios. Kalvomis į visas puses vingiuoja vynuogynai, netrūksta ir miškų bei parkų. Trumpai tariant – puiki kryptis savaitgaliui, kai nori pabėgti iš miesto, bet tuo pačiu pasilikti sau galimybę paragauti puikiai vertinamo vyno, pavakarieniauti gerame restorane, o gal aplankyti kokį hipsterišką barą, meno galeriją ar prasisukti pro sendaikčių parduotuves.

    Nors Yarra Valley yra vos 60 km nuo Melburno, ir šis slėnis tikrai tinkamas dienos išvykai, mes ten praleidome visą savaitgalį. Tikrai žinau, kad sugrįšiu ten už kelių mėnesių ir vėl, tačiau šįkart dalinuosi pirmojo karto atradimais.

    AirBnb nakvynė Yarra Junction. Nakvynės paieškos buvo kiek skubotos, ir dėl to pasirinkimas ribotas, tačiau pavyko rasti mažą jaukią trobelę Yarra Junction miestelio pašonėje. Trobelė turėjo židinį (kurio neprireikė, nes tada dar nebuvo šalta), mažą kiemelį (atskirai nuo pagrindinio namo ir jo šeimininkų), dekoruota senovinėmis detalėmis, o ir kaina buvo labai nedidelė. Palieku nuorodą, jei kam nors prireiktų.

    Coombe. Kai važiuoji į vyno regioną, galvoje visada šmėsteli dvejonė, kurį gi vynuogyną aplankyti, kurio vyno paragauti. Jų ten visada tiek daug, ir visų juk neaplankysi, taip kad be rekomendacijų aš niekaip. Coombe internete buvo giriamas už vyną, už atmosferą, už restoraną. Valgyti planavome kitur, o štai vynas patiko. Gal pati degustacija jautėsi tokia paskubinta, bet buvome ten savaitgalį, pietų metu, kai pilna lankytojų, tai nesusireikšminu, kad dėmesio iš darbuotojų kiek trūko. 

    Innocent Bystander. Šią vyninę / restoraną aplankėme, kai pamačiau, kad jų vynas organiškas ir veganiškas. Netikėta buvo, kad jie įsikūrę pačiame Healesville miestelyje, o ne kur nors nuošaly. Jų nesupo žaliuojantys vynuogynai (kas mano akims dažniau įprasta), ir tikrai sukirbėjo mintis, kad gal bus per daug komercinė vieta, kad gal nepatiks, tačiau, kad jau atvažiavome, tai pasilikome, o pasilikę nepasigailėjome! Vyno degustacija mokama ( kas man, tiesą sakant, labiau patinka nei nemokamos – mažiau spaudimo pirkti vyną degustacijos pabaigoje), taip pat savaitgaliais turbūt ne pro šalį būtų paskambinti ir degustaciją ar staliuką pietums iš anksto rezervuoti, nes tai akivaizdžiai populiari vieta. Aptarnavimas labai malonus, vynas skanus, ir pati vieta teigiamą įspūdį palieka. Jei draugai prašytų rekomendacijų, ką aplankyti Yarra Valley – Innocent Bystander būtų viena iš jų. 🙂 

    Black Spur Drive. Tankūs, neįžengiami, ištisus metus žaliuojantys paparčių miškai Australijoje nėra retenybė, tačiau ši 36 kilometrų atkarpa tarp Healesville  ir Marysville miestelių tikrai verčia prisitraukti prie automobilio lango arčiau. Black Spur Drive – tai labai gražus kelias, vingiuojantis per Yarra Ranges nacionalinį parką. Dažnai skendintis rūke, atrodo, būtų ideali vieta kokio mistinio filmo filmavimui. Šalia kelio yra kelios pikniko aikštelės, tualetai, įrengti pasivaikščiojimo takai po nacionalinį parką. Mes parką palikome kitam kartui, tikiu, kad dar bus progų sugrįžti.

    Redwoods forest. Teko skaityti, kad tai viena populiariausių turistų lankomų vietų šalia Warburton miestelio, tačiau gal mums pasisekė, o gal įtakos turėjo, kad tai buvo apniukusi rudens diena, tačiau tądien miške žmonių buvo visai nedaug. Ilgai vaikštinėjome po lygiomis eilėmis susodintą aukštų sekvojų mišką ir Cement Creek upelio pakrante. Tokie švarūs spygliuočių miškai Australijoje nėra natūralūs, jie akivaizdžiai žmogaus pasodinti, tačiau tai nedaro jų mažiau įspūdingais, nes vien ko verti tie 55 metrų aukščio medžiai!

    Alfred Nicholas Memorial Gardens. Grįždami į Melburną stabtelėjome Alfred Nicholas Memorial Gardens. Prieš pat užsidarymą ir prieš prasidedant liūčiai, bet pažiūrėkite, kokią gražią rudens pasaką radome. Labai gražus botanikos parkas, patiktų visiems augalų mylėtojams! 😉 Šiaip įėjimas nemokamas, bet darbo valandas reiktų pasitikrinti svetainėje prieš važiuojant.

    Už poros mėnesių vėl planuojame savaitgalį Yarra Valley, tik visai kitoje pusėje. (Žinoma, jei korona eilinį kartą nepareguliuos planų). Kokie jūsų artimiausi kelionių planai? 😉

    ***

    Bučkiai ir linkėjimai

    2 Comments

    1. 2021 June 29 / 9:14

      Tikrai, koks nepaprasto grožio rudens parkas ir dar nematytos gėlės!
      Mūsų artimiausi planai dabar bus Cairns, jei tik virusas eilinį kartą nepakiš mums kojos…
      Ar nuotrauka, kur kelias miške fotgrafuotas iš aukštai yra daryta su dronu? Kaip gerai atrodo! xx

      • Vaida
        Author
        2021 June 29 / 10:09

        Ačiū! Labai tikiuosi, kad iki jūsų atostogų situacija su visais karantinais Australijoje pasitaisys! O Cairns faina – šiltas, malonus tropinis klimatas – puiki kryptis pabėgimui iš šalto Sidnėjaus žiemos metu! 😉

        P.S. Taip, ta nuotrauka daryta su dron’u, patys į medį nelipom 🙂

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?