• Kroatijos fotodienoraštis: miestas mieste – Split.

    Tądien labai aiškiai supratau, ko aš pasiilgstu gyvendama Australijoje. Aš pasiilgstu Europos senamiesčių. Miestų, turinčių turtingą istoriją. Charakteringos architektūros ir siaurų gatvelių labirintų tarp namų su dailiomis langinėmis ir ant palangių pūpsančiais gėlių vazonais. Australija mane žavi savo įspūdinga gamta, tačiau ko neturi, tai neturi – unikalių senamiesčių. Atostogos gražiojoje Kroatija buvo tokia mažutė atgaiva širdžiai, nes ko jau ko, bet gražių pakrantės miestelių ten netrūksta!

    Kažin, ar būtų teisinga Split vadinti miesteliu. Visgi tai antras pagal dydį šalies miestas, o Dalmantijos regione didžiausias. Miestas turi žavų senamiestį, kuris įdomus tuo, jog kadaise ten buvo romėnų imperatoriaus Diokletiano (angl. Roman Emperor Diocletian) rūmai. Šiandien, buvusioje rūmų teritorijoje, pilnu pajėgumu verda turizmas. Nors nebe vasara, žmonių visur vis dar labai daug. Atrodo, nėra kiemelio, skersgatvio ar juo labiau aikštės, kur nešmirinėtų turistai. Na, bet ir mes juk buvome viso to šurmulio dalis, tai neliko nieko kito kaip tik įsilieti į minią.

    Nors pats Splito senamiestis yra tarsi nemokamas muziejus po atviru dangumi, (sakoma, Diokletiano rūmai yra vieni geriausiai išsilaikiusių romėnų rūmų) papildomų erdvių už nedidelį mokestį pamatyti taip pat galima. Gal ne tik kad galima, bet ir verta. Už 65 kunas (apie 6 eur) nusipirkę bilietą aplankėme VII amžiaus šv. Domnijaus katedrą (angl. The Cathedral of Saint Domnius), užlipome į XII amžiuje atstatytą varpinę (visas senamiestis kaip ant delno!), katedroje apžiūrėjome bažnytinių relikvijų kambarį ( patiko didelės, ranka ant odos rašytos knygos), dar nusileidome į skriptas ir užsukome į Jupiterio šventyklą. (p.s. Visi objektai atskirai kainuoja po 25 kunas, tai einant bent į tris, verta pirkti bendrą bilietą.)

    Jeigu reikėtų trumpai įvertinti Splitą – patiko. Jei reikėtų palyginti su kitais lankytais miesteliais – Trogir patiko labiau. 😉 Ir nors Splitas nuostabiai gražus, man ten pasirodė truputį per daug šurmulio, o aš, matyt, ramesnių vietų mėgėja. Bet gal čia tik man taip pasirodė. Ką manote jūs? Žinau, kad Kroatija daugelio mylima atostogų kryptis, papasakokite, kuris miestelis jums labiausiai patinka? 😉

    ***

    Atostogaujanti

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?