• Amsterdamo magija.

    „Amsterdamas – tai magija“. „Tai miestas, kuriame tiesiog smagu būti“, – sakėte jūs man, kai prieš porą savaičių ruošiausi trumputei kelionei į Amsterdamą, o aš, truputį panaršiusi internete, pasižymėjusi vieną kitą patarimą, išskridau ten lyg į kokį pasimatymą: nusiteikusi smagiai, tačiau be didelių lūkesčių. Leidausi būti nustebinama, ir žinote ką? Nustebinta buvau kur kas labiau nei galėjau tikėtis!

    Kai sėdėjau saulėtoje restorano terasoje, šalia kanalo 9th Street kvartale ( nl. De 9 Straatjes), siurbčiodama savo šaltą Heineken’ą ir laukdama vakarienės, stebėdama žmones negalėjau nesižavėti, koks tai jaunas, energingas ir multikultūrinis miestas, kuriame kiekvienas individas drąsiai gali būti toks, koks nori būti;

    Kai vakare, fotografuojant kanalus, šalia manęs su dviračiu stabtelėjo vietinis vaikinas ir kai po kokio pusvalandžio pokalbių apie nieką, man sėdint ant jo dviračio bagažinės(!), sukome ratus aplink Amsterdamo kanalus besijuokdami ir plepėdami apie gyvenimą, stebėjausi, kaip paprasta šiame mieste susipažinti su naujais žmonėmis.

    Kai klaidžiojau viena be žemėlapio siauromis gatvelėmis, išlįsdama prie vieno ar kito kanalo, karts nuo karto prisėsdama mielose kavinukėse puodeliui cappuccino, stebėjausi, koks visgi jaukus šis miestas.

    Kai susitikusi su drauge vakarieniavau tokioje netikėtoje vietoje, kur pati tikrai nebūčiau nuplaukusi, negalėjau atsistebėti, kokių įdomių erdvių turi Nyderlandų sostinė.

    IMG_0072

    Po trijų dienų, praleistų šiame mieste, galvoje ūžė tiek minčių, kad ilgai nežinojau, ką čia pasakoti, ką pasilikti sau. 🙂 Kaip ten bebūtų, galiu drąsiai patvirtinti, kad Amsterdamas – tai magija, tai miestas, kuriame tiesiog gera būti. Mano akyse Amsterdamas paliko labai savito ir unikalaus miesto įspūdį. Galbūt nėra jame kažkokių ikoninių objektų, ką turėtų pamatyti tūlas turistas, tačiau nė trupučio neabejoju, kad čia puikiai jaučiasi tiek meno gerbėjai, tiek naktinių linksmybių ieškotojai, tiek shopaholic’ai, tiek charakteringos architektūros mėgėjai. Ir nors manau, kad Amsterdamui smulkaus kelionių plano nereikia, mano užrašų knygelėje vis tiek su manimi kartu keliavo kelios užrašytos galimos veiklos gairės. Jei pravertė man, gal pravers ir jums. Dalinuosi.

    Ką nuveikti, lankantis Amsterdame:

    Pasivažinėti po miestą dviračiu. Visi žino, kad Amsterdamas –  tai dviračių sostinė. Tai vienas draugiškiausių dviratininkams miestų pasaulyje. Apytiksliais skaičiavimais, šiame mieste jų yra net apie 881 tūkstantį ( keturis kartus daugiau nei automobilių!). Šias ekologiškas dvirates transporto priemones kasdien renkasi 63 procentai gyventojų. ( Daugiau nei pusė gyventojų!) Be abejonės, infrastruktūra tam irgi puikiai pritaikyta: mieste nutiesta apie 500 km dviračių takų, kuriais nedrįsta vaikščioti pėstieji, pastatyti dviračių šviesoforai, o jų stovėjimui įrengta daugybė aikštelių ( tiek mokamų, tiek nemokamų). Oficiali Amserdamo turizmo svetainė skelbia, kad mieste yra 35 dviračių nuomos punktai, tačiau pasivaikščiojus akivaizdu, jog nuomos paslaugas teikia kone kiekvienas viešbutis ar hostelis, tai šių punktų turėtų būti kur kas daugiau. Man pačiai vis dar truputį sudėtinga dviratį vairuoti (pabijojau, kad reikalui esant suveiks tik vienas rankinis stabdis. Po traumos kairioji ranka vis dar bejėgė, o stabdymas vienu ratu man kvepia dar viena trauma, kurios sąmoningai atsisakiau), tačiau, kai kitą kartą lankysiuosi Amsterdame, tikrai pasiimsiu kokį turą ar susirasiu vietinį, kuris netingės su manim pasivažinėti. Neabejoju, kad būtų smagu 🙂

    IMG_0457

    Pasivaikčioti palei kanalus. Dabar tai atrodo pačiai truputį juokinga, tačiau prieš skrisdama į Amsterdamą googlinau, kur tie fotogeniški, maži, kreivi namukai šalia kanalų. Dabar tai atrodo kvaila, nes ten ištisi kvartalai tokie fotogeniški! ( Ypač patiko Joordan ir De 9 Straatjes). Būnant Amsterdame tiesiog būtina skirti laiko ir paprasčiausiai neskubant pasivaikščioti palei kanalus, prisėsti vienoje iš daugybės kavinukių ir tiesiog pasimėgauti akimirka, stebint miesto judėjimą aplinkui.

    IMG_0483

    image3-2

    image2-7

    Aplankyti plaukiojantį gėlių turgų. Ar žinote, kad Bloemenmark – vienintelis plaukiojantis gėlių turgus pasaulyje? Skamba gan išskirtinai, ar ne? Iš tikro, tai truputį išpūstas burbulas, nes tai tėra 15 palapinių prekyvietė, įsikūrūsi ant įtvirtintų polių Siegel kanale. Kažkada tai iš tikro buvo plaukiojantis turgus, kai prekyba vyko baržose, ir pirkėjai atplaukdavo savo mažomis valtelėmis, tačiau nuo to laiko, kai 1862 metais buvo įkurta ši turgavietė, praėjo daug laiko. Neabejoju, kad per tiek laiko smarkiai pasikeitė tiek turgaus išvaizda, tiek tiekėjai, tiek pirkėjai. Turbūt vienintelis dalykas, visais laikais išlikęs tas pats, – didžiulis tulpių pasirinkimas. Tiesa, šiandien ir tas pasirinkimas labiausiai orientuotas į turistus – Bloemenmarkt turguje rasite daugiau supakuotų ir eksportui paruoštų gėlių gumbų, kuriuos galite pasisodinti namie arba parvežti lauktuvių, negu šviežiai skintų žiedų. Nors ir jų užtenka 😉 Ar verta apsilankyti? Jei bus pakeliui, ieškote olandiškų suvenyrų ir mėgstate gėles, žinoma.

    IMG_0463

    image1-11

    Paplaukioti kanalais. Ne kartą teko skaityti ir girdėti, kad geriausias būdas ( ypač lankantis pirmą kartą) apžiūrėti Amsterdamą – paplaukioti kanalais. Tikiu, kad būtų kur kas smagiau išsinuomoti mažą valtelę ir pašnirinėti kanalais ne pagal suplanuotą grafiką (pati neieškojau, tačiau čia skaičiau, kad galima), bet kur kas paprasčiau užsisakyti turistinį turą. Ko jau ko, bet turų po miestą laivais Amsterdamas gali pasiūlyti tikrai ne vieną: paprasti apžvalginiai, su vakarienėmis, su kokteiliais, su gyva muzika ar dar kažkuo, ko pageidausite. Dažnai atsiliepimai būna puikūs, o kadangi tvirtai tikiu, jog geriau pačiai kartą pabandyti nei šimtą kartų išgirsti, išplaukiau pasižvalgyti po miestą su apžvalginiu laivu. Mano ekskursija prasidėjo kanale priešais centrinę traukinių stotį ir truko apie valandą. Turo metu ne tik apiplaukėme miestą, tačiau išgirdau daug įdomių dalykų apie Amsterdamą ir atkreipiau dėmesį į detales, kurių pati nebūčiau pastebėjusi. Ar rekomenduoju jums? Tikrai taip! ( Daugiau informacijos čia).

    IMG_0390

    IMG_0347

    image1-12

    image2-6

    Aplankyti muziejus. Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Anne Frank House – tai tik keletas populiariausių muziejų, kuriuos kasmet aplanko daugybė žmonių iš viso pasaulio. Kadangi aš esu iš tų, kurie į muziejus eina blogu oru ( kai geras oras, šimtą kartą mieliau laiką leidžiu tiesiog lankomame mieste) ir nespaudžia laikas ( negaliu pakęsti, kai man reikia skubėti. Kai jau nueinu, tai noriu neskubėdama apžiūrėti visą ekspoziciją), tai šį kartą į savo poros dienų viešnagę neįspraudžiau nė vieno muziejaus… Bet jeigu tai įeina į jūsų kelionės planus, siūlau pasidomėti muziejų kortele. Panašu, kad ji labai greitai atsiperka, jei planuojate daugiau nei vieną muziejų. (Nuoroda čia).

    IMG_0495

    Atrasti neturistines vietas. Kai susitikau su Olandijoje gyvenančia drauge, ir ji mane pakvietė vakarienei nuplaukti į vieną vietą, išlipusi iš kelto kiek nustebusiu žvilgsniu dairiausi aplinkui svarstydama, į kokį ji čia užkampį mane atsiplukdė. 🙂 Iš pirmo žvilgsnio, Noord sala (Sala? Net nežinau, kaip tai pavadinti) – atokus, merdintis, industrinis užkampis visai šalia šurmuliuojančio Amsterdamo centro. Tačiau pirmas įspūdis labai klaidinantis, nes pasirodo, tuose buvusiuose fabrikuose, iš pirmo žvilgsnio apleistuose angaruose kuriasi menininkų dirbtuvės, loftai, netradicinės erdvės išnaudojamos restoranams. Tai populiari jaunimo vieta šalia vandens su žaliomis erdvėmis, sutraukianti tiek studentus, tiek hipsterius, tiek šeimas su vaikais. Nežinodamas nepagalvotum! Tą šiltą vakarą sėdėjome lauke ant medinių suolų, vakarieniavome, gurkšnojome vyną, plepėjome, saulė iš lėto leidosi kažkur už miesto, ir buvo labai gera bei jauku. Aš dėkoju Godai, kad parodė vietą, į kurią pati tikrai nebūčiau nuplaukusi, ir tuo pačiu rekomenduoju jums 😉 Beje, keltai kelia kelis kartus per valandą nuo centrinės traukinių stoties ir jie nemokami.

    Bent pusdieniui iškišti nosį iš sostinės į kaimiškas vietoves. Sūris, vėjo malūnai, klumpės… Viskas taip šalia Amsterdamo ir viskas taip paprastai pasiekiama! Man labai patiko, kad net per trumpą laiką įmanoma pamatyti kiek daugiau nei vieną miestą ir pirmąją pažintį su šia smagia bei įdomia šalimi papildyti įvairesnias įspūdžiais. Vieną pusdienį paskyriau ekskursijai po kaimiškas vietoves ir likau maloniai sužavėta. 😉 Tačiau, kad neapkraučiau vieno įrašo su per dideliu kiekiu nuotraukų ir per ilgu tekstu, pažadu pasistengti plačiau papasakoti artimiausiu metu! 😉

    image1-10

    ***

    Amsterdamo sužavėta

    Vaida

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?