• Paskui saulę į Locarno.

    Yra Šveicarijoje vieta, kur pavasaris ateina greičiau. Kur saulės daugiau. Kur žiemos šiltesnės. Kur palmės linguoja ir kur daugelis pailsėti važiuoja. Kai pirmą kartą apsilankiau itališkajame Šveicarijos Tičino ( it. Ticino) kantone prieš porą metų, jau tada jis mane sužavėjo savo vyraujančiu Viduržemio jūros klimatu, kitokia augalija, itališka kultūra, architektūra, maistu ir tuo pačiu vis dar šveicariška tvarka. Lygiai taip pat, kaip tąkart su draugu važiavome iš kalnų glūdumos pavasario ieškoti, taip prieš porą savaičių su mane lankiusia mama išvažiavome saulės gaudyti. Ar pavyko? Abu kartus taip! Bet apie viską nuo pradžių.

    Visai neseniai labai džiaugiausi sulaukusi svečiuose mamos. Taip laukiau, taip planavau, ką veiksim, tiek idėjų prirezgiau, ką čia aplinkui parodysiu, o ji atskrido ir (tikrų tikriausias kiaulystės dėsnis) visą savaitgalį lietus lijo! Iš ne šiaip sau lengvas lietutis į skėtį barbeno, o kažkokia šlapdriba, kurios nei pradžios, nei galo nesimatė. Na, aš tikiu, kad mamai gal ir šiaip smagu buvo mane aplankyti, tačiau visą savaitgalį per lietų namie prasėdėti irgi nei šis, nei tas. Truputį pasukus galvą, peržiūrėjus orus ir įsitikinus, kad visoje centrinėje Šveicarijoje tas pats, viltis nušvito tik viename kamputyje. Kitos dienos prognozė ten rodė ne gausius kritulius kaip visoje šalyje, o saulės kraštą pro debesį. Ryte atsikėlusi dar kartą patikrinau internete web kameras – ogi tikrai dangus giedras. Taip dienos kryptis ir paaiškėjo – važiuojame į Tičino kantoną saulės ieškoti! O jei tiksliau – į Locarno.

    Locarno – trečias pagal dydį miestas kantone. Šis apie 15 tūkst. gyventojų turintis miestas glaudžiasi ežero Lago Maggiore pakrantėje, šalia Maggia upės žiočių, snieguotų Alpių papėdėje. Tai vienas iš tų kurortinių miestelių, kur žmonės suvažiuoja atsiriboti nuo darbų, pabūti prie vandens, pasivaikščioti, pailsėti, pasimėgauti gražia gamta ir palankiu klimatu. (Mūsų atveju tai buvo pasidžiaugti saule tądien lietingoje Šveicarijoje 🙂 ) Veiklos čia nėra labai daug, tačiau, jei keliaudami įtrauktumėte Locarno į savo planus, štai keletas smagių dalykų, ką galite nuveikti:

    • Pasivaikščioti ežero pakrante. Kaip ir dera kurortui, palei ežerą vingiuoja puikus pėsčiųjų ir dviračių takas. Su gražiausiais gėlynais šalimais, palmių pavėsiu, suoliukais, ledų kioskais ir nuostabiais vaizdais aplinkui. Norintys aktyvesnio poilsio, miesto traukinių stotyje gali išsinuomoti dviračius ir jais važiuoti kad ir iki gretimo Ascona miestelio ar dar toliau ( dviračių nuomą rasite čia).

    IMG_7928

    IMG_7942

    IMG_7952

    IMG_7998

    • Pasiplaukioti po ežerą. Būdamas prie ežero, vasarą Locarno gali pasiūlyti visas vandens pramogas. Pradedant maudynėmis su vandens nusileidimo takeliais ar SUP lentų nuoma, baigiant katerių nuoma, vandenlentėmis ir vandens slidėmis. Tuo tarpu ne tokiu šiltu metu viena populiariausių pramogų – ekskursijos po ežerą. Jei dabar pažvelgtumėte į žemėlapį, pamatytumėte, jog Locarno miestas yra kone ežero gale, kai pats Lago Maggiore įsirėžęs gan toli į Italiją. Apiplaukti ežerą, besigrožint vandenyje atsispindinčiais kalnais, salomis, pakrančių kaimeliais ir vynuogynais apsodintomis kalvomis, galite kruizu. Aš pati neplaukiau, bet jau ne kartą žemėlapį nagrinėjau, pasižymėdama šią įdėją kaip „kada nors“ 🙂 Daugiau smulkesnės informacijos su kainomis, laikais ir galimais maršrutais rasite čia.

    IMG_7983

    • Apžiūrėti miestą turistiniu traukinuku. Jei taip nutiktų, kad atvyksite į čia viešuoju transportu su vaikais arba šiaip norėsite pailsinti kojas, tuo pačiu apžiūrėdami miestą, po Locarno važinėja linksmas traukinukas. Pagal vaikų šypsenas veiduose sprendžiu, kad jiems patinka 🙂

    IMG_7951

    • Pasivaikščioti po senamiestį ir Didžiąją aikštę. Jei esate didis senos architektūros ir senamiesčių gerbėjas, truputį nuvilsiu, kad Locarno viso to nedaug. Aišku, yra čia senamiestis, menantis XVI amžių, tačiau jis toks mažutis, kad vos randamas… Nesupraskite manęs klaidingai, Locarno labai gražus miestas, tiesiog, nors teoriškai ir dalinamas į Senąjį ir Naująjį, to senojo čia labai mažai. Visgi, kuo tikrai gali didžiuotis miestas prieš visus turistus – Didžiąją aikšte. Dailūs pastelinių namų fasadai, puslankiu apjuosę akmenimis grįstą aikštę, puikiai tinka visiems reklaminiams bukletams 🙂 O jei rimčiau, ši akištė puikiai pasitarnauja kasmetiniam tarptautiniam kino festivaliui, koncertams, mugėms ir visoms kitoms miesto šventėms.

    IMG_8150

    IMG_7987

    IMG_7976

    image1

    Locarno

    IMG_8019

    • Apsilankyti švenčiausioje piligrimų vietoje – Madonna del Sasso. Vienas pirmųjų mintyse iškylančių vaizdinių, pagalvojus apie Locarno,  graži, geltono fasado bažnyčia kalnų ir ežero fone. Madonna del Sasso – tarsi vizitinė Locarno kortelė ( nors iš tikro priklauso Orselina miesteliui, truputį aukščiau ant kalno, praktiškai virš Locarno). Šie išskirtiniai maldos namai iškilo ant Šventojo kalno (Sacre Monte) po to, kai tikintiesiems 1480-siais ten apsireiškė Mergelė Marija. Šiandien ten yra įstabaus grožio bažnyčia, išpuošta daugybe freskų, didelis vienuolynas ir apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria nuostabi Lago Maggiore panorama. Madonna del Sasso yra gan aukštai ant kalno, tad norintiems pasiekti šią vietą pėsčiomis, teks neblogai pamiklinti kojas. Tuo tarpu paprastesnis ir greitesnis kelias – užkilti į viršų senu funikulieriumi.

    IMG_8051

    IMG_8064

    IMG_8015

    IMG_8112

    IMG_8094

    Apsilankymas Locarno man patiko visų pirma dėl to, kad išgelbėjo mūsų savaitgalį nuo lietaus ir sėdėjimo namuose. Visų antra, tai tikrai labai gražus miestas ( man paliko gerą įspūdį, tikiuosi, mamai tai pat!). Ir trečia, ieškodama informacijos apie Locarno ir pasidomėjus daugiau apie Tičino kantoną, radau du atokius slėnius su senais kaimais, kuriuos labai noriu aplankyti! Jau dabar rezgu planą chuliganą, kada čia iki jų nusigavus. Tikiuosi, artimiausiu metu pavyks ir galėsiu apie juos papasakoti 😉

    ***

    Nuolat ratus po Šveicariją sukanti

    Vaida

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?