• Slidinėjimas Šveicarijoje: Zermatt.

    Žinote tą jausmą, kai atrodo nei kojyčių, nei rankyčių, tačiau galvoje endorfinai šoka džiaugsmo šokį? Tai žinokite, beveik visą savaitę taip jaučiausi. 🙂 Šią savaitę užsidėjau dar vieną pliusiuką savo žiemos norų sąraše. Šią savaitę aplankiau Zermatt, kuris įrodė, kad ne šiaip sau nuolat atsiduria geriausių Europos slidinėjimo centrų topuose.

    Zermatt, besijungiantis su Italijos Cervinia, esantis didingojo Matterhorn kalno pašonėje, – tikras rojus žiemos sporto mylėtojams. Aukščiausias centro taškas, Mažasis Matterhorn, esantis 3883 m. aukštyje, visus metus garantuoja sniegą. Tai vienas iš tų nedaugelio centrų, kur slidinėjimas galimas net vasarą. Tuo pačiu tai yra vienas didžiausių slidinėjimo centrų Šveicarijoje. 360 km tobulai paruoštų, keltuvais patogiai sujungtų trasų ( ilgiausia net 21 km!) užtikrina, kad čia bus ką veikti tiek pradedančiam, tiek įgudusiam slidininkui. Be menkiausios abejonės Zermatt įsiprašo į mano mėgstamiausių centrų draugiją. Trasos plačios, puikiai paruoštos, net vakarop į gūbrius nesustumdytos, žmonių nedaug, keltuvai greiti, vaizdai fantastiški, ledynai gniaužiantys kvapą, pakeliui į slėnį Apre Ski šurmuliuoja, o ir pats miestelis labai žavus… Na ko daugiau galima norėti? 😉

    IMG_7153

    IMG_7155

    IMG_7169

    Šiaip jau Zermatt aplankyti norėjau labai seniai, bet vis sulaikydavo tos pačios priežastys: toli, brangu, na ką aš ten viena?… Labai apsidžiaugiau, kai, pakišus šią idėją savo geriausiam kalnų bičiuliui, jis su entuziazmu ją priėmė. 😉 Tiesa, to entuziazmo pas abu gerokai sumažėjo, kai užkilę ant kalno kavinėje siurbčiojome rytinę kavą, žvalgėmės į už lango siaučiančią pūgą ir vienas kito klausėme, kur tą žadėta saulė? Na, bet kad jau buvome ten, tai neliko nieko kito kaip tik nusiteikti, kad ant šviežio sniego bus dar smagiau. 🙂 Taigi antradienio rytas beveik 4 km aukštyje prie -17 laipsnių šalčio, švilpiant vėjams ir smarkiai pustant. Ooo taip! 🙂

    IMG_7203

    IMG_7261

    IMG_7245

    IMG_7242

    Nuoširdžiai nudžiugome, kai prieš pietus debesys pradėjo sklaidytis ir oras kur kas pagerėjo. Tuomet ir ir Matterhorn visu grožiu atsiskleidė, ir Monte Rosa iš už rūko išlindo, ir Zermatt apačioje pasimatė, ir mūsų šypsenos praplatėjo.

    IMG_7279

    IMG_7304

    IMG_7381

    IMG_7394

    IMG_7330

    IMG_7380

    IMG_7316

    IMG_7341

    IMG_7350

    IMG_7383

    IMG_7418

    IMG_7429

    Pats Zermatt miestelis taip pat maloniai nustebino. Tikras kalnų kurortas su daugybe sportinių prekių parduotuvių, kavinių, barų, restoranų. ( Visai galėčiau įsivaizduoti save ten gyvenant 😀 )Paklausus patarimo vakarienei, vienas mano pažįstamas, gyvenęs Zermatt 5 metus, rekomendavo Whymperstube, kur mes ir patraukėme. Kaip vėliau teko skaityti atsiliepimus TripAdvisor, ši vieta visuomet sulaukia daug lankytojų, tad protinga būtų rezervuoti staliuką iš anksto. Mes be rezervacijos iš pirmo karto į restoraną netilpome, tik sugrįžę po poros valandų ir dar prie baro truputėlį palaukę, gavome jaukų kampą salėje. Tą vakarą skrandžius džiuginome sūrio fondiu su kriaušėmis ( apie fondiu plačiau esu pasakojusi čia) ir vietiniu baltu vynu. Pats restoranas jaukus, aptarnavimas malonus ir dėmesingas, maistas skanus, o užsisakyto fondiu porcija tokia, kad dviese niekaip neįveikėme. Reziumuojant vakarą, buvo jauku ir skanu. Jei atostogausite Zermatt, rekomenduoju 😉

    IMG_7189

    IMG_7193

    IMG_7195

    ***

    Daugiau informacijos keliaujantiems:

    –  Zermatt miestelyje negalimas automobilių eismas. Tai auto-free zona, kurioje važinėja tik aptarnaujantis personalas: maži slidininkų taksi, po miestelį kursuojantys slidininkų autobusai ir prekių išvežiotojai. Važiuojant automobiliu į Zermatt, jį teks palikti Täsch miestelyje, vienoje iš automobilių parkavimo aikštelių ( jų ten daug. Nepilnų dviejų dienų parkavimas kainuoja beveik 30 Fr.). Toliau kelionę, paskutinius 5 km, tęsiame traukiniu. Kas 20 minučių kursuoja traukinys Täsch – Zermatt ( pilnas bilietas į abi puses apie 16 Fr.).

    – Atvykus į miestelio traukinių stotį su visais daiktais jums savo paslaugas kaip mat pasiūlys taksi vairuotojai, kurie už 15-20 Fr. nuveš iki bet kurio viešbučio.

    – Važiuojant į Zermatt iš centrinės Šveicarijos automobiliu, jums jį teks 15,4 km persikelti su traukiniu, kas į vieną pusę kainuoja 35 Fr.

    – Jei Zermatt slidinėsite apsistoję Italijoje, nepražiopsokite paskutinių keltuvų atgal į Cervinia, kitu atveju pažadu, kad paskutinės minutės nakvynė Zermatt piniginę tikrai supurtys.

    – Na o šiaip tai yra puiki svetainė su visa reikalinga informacija, žemėlapiais, kainomis ir viskuo, kas gali dominti – www.zermatt.ch 😉

    ***

    Iš Europos viršūnių linkėjimus siunčianti-

    Vaida

    2 Comments

    1. Jurga
      2016 January 25 / 9:09

      Suuuuperrrrr!!! Kalnai, slidinėjimas, fondiu… Noooriuuuu 😀

      • 2016 January 31 / 15:24

        Trumpos savaitgalio išvykos visuomet labai gerai! 😉

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?