• Pasikinkius rogutes Alpėse.

    Kaip dažnai mes darome dalykus, kuriuos esame įpratę daryti, ir kaip retai visgi užsiimame naujais atradimais. Nešneku apie dviračio išradimą, kalbu apie paprasčiausią įpročių pakeitimą ir pabandymą nuveikti ką nors naują ir neįprastą savo rutinai. Šį kartą mano “kažkas nauja ir neįprasta” – diena, praleista čiuožiant rogutėmis! 😉

    Čiuožinėjimas rogutėmis Šveicarijoje labai populiarus reikalas. Pasidomėjusi plačiau, gerokai nustebau, kiek daug čia yra įrengtų trasų. Pasirodo, netgi šalia manęs, Disentis miestelyje, yra ilga rogučių trasa! Šaunu, bet šį kartą važiuoju toliau. Mano antradienio tikslas – Bergün miestelis.

     Bergün (arba retoromaniškai Bravuogn) – beveik 500 gyventojų turintis miestelis, Graubünden kantone, Albula regione, kuris nuo seno Šveicarijoje garsėja savo rogučių trasomis. Daug šveicarų šeimų čia suguža praleisti atostogų ar bent jau savaitgalio, nes rogutės puiki žiemos pramoga tiek mažam, tiek dideliam.

    Bergün miestelis įsikūręs gražiame Alpių slėnyje, į kurį iš aukštai vingiuoja dvi ilgos rogučių trasos. Viena jų siekia 4 kilometrus, kita dar ilgesnė – 6. Ilgesnioji trasa prasideda Preda kaimelyje, kuris lengvai pasiekiamas kas pusvalandį kursuojančiu traukiniu ( Bergün – Preda apie 15 minučių traukiniu, tvarkaraštis čia). Tuo tarpu, norint leistis kita trasa, į kalną reikia užkilti slidinėjimo keltuvu. Trasa, prasidedanti slidinėjimo centre, yra gerokai statesnė, greitis pasiekiamas didesnis, tačiau nepasakyčiau, kuri man patiko labiau. Abi labai smagios!

    Vykstant į Bergün dėl savo rogučių rūpintis neverta, jas be problemų galima išsinuomoti atvykus ( Užsisakyti galima kad ir čia). Dienos bilietą, galiojantį visiems traukiniams Bergün – Preda, taip pat keltuvams, už 38 CHF įsigyti galima bilietų automate, traukinių stotyje.

    Manau, čiuožinėjimas rogutėmis visų pirma tikrai suteiktų džiaugsmo šeimoms su vaikais, paskui tiems, kurie nemėgsta slidinėti ( ne visi juk privalo tai mėgti), galų gale tai patiktų tiems, kurie mėgaujasi buvimu kalnuose ir nebūtinai vien tik dėl slidinėjimo ( save priskiriu prie pastarųjų).

    Dvi dienos, praleistos nuostabiame kalnų kaimelyje, be abejonės bus vienos tų, kurias prisiminsiu su plačia šypsena veide. Labai džiaugiuosi pasinaudojusi šia proga, nes nebūčiau pagalvojusi, kad gali būti taip smagu! Linkiu ir Jums džiugių atradimų!

    rogutesziemaIMG_5694

    Rogutes iš naujo atradusi-

    Jūsų Vaida ;)*

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?