• Slidinėjimas Šveicarijoje: Disentis.

    Nors šiandien dirbu iki vėlaus vakaro, žadintuvas skamba anksti. Šiandien yra pirmadienis, o pirmadienis puiki diena pradėti naują savaitę aktyviai ir energingai. Dar iš vakaro nutariu, kad pirmadienio rytą ne valia tingėti – pirmadienio rytą važiuoju slidinėti!  Ankstesniame įraše buvau užsiminusi, kad šiais metais nusipirkau sezoninį skipasą 6 slidinėjimo centrams, tad po truputį, kas savaitę pabandysiu juos visus pristatyti. Tyliai tikiuosi, kad kam nors galbūt padėsiu išsirinkti žiemos atostogų kryptį 😉

    IMG_1486 Disentis – vienas iš daugelio Šveicarijos Graubünden kantono slidinėjimo centrų. Kaip jau supratau čia gyvendama, Disentis nėra labai populiarus turistų tarpe, tačiau labai mėgstamas pačių šveicarų. Daugelis jų atvyksta dėl freeride slidinėjimo, t.y. slidinėjimo ne trasoms, nors ir pastarųjų čia, žinoma, yra.

    IMG_1538Trasos. Disentis slidinėjimo centre yra apie 60 km paruoštų trasų. Aukščiausia viršūnė, į kurią kelia keltuvas – 2833 metrai. Dauguma trasų raudonos, bet yra ir porą mėlynų, į slėnį vingiuoja ilga juoda. Sakyčiau, šis centras puikiai tiktų pažengusiems slidininkams ir galbūt kiek nuviltų pradedančiuosius… Mokomojo kalniuko čia kaip ir nėra, o pirmą kartą stovint ant slidžių ar snieglentės, šios trasos gali pasirodyti kiek statokos… 😉 Trasų žemėlapį galite pažiūrėti čia.

    IMG_1517IMG_1528IMG_1511 IMG_1520Keltuvai. Disentis slidinėjimo centras yra apie 2 km aukštyje. Iš miestelio kas 15 minučių aukštyn kelia dydysis gondolinis keltuvas, o kiti keltuvai kėdučių tipo arba bugeliai. Iš viso jų yra 10. Turėčiau paminėti, kad keltuvai šiame centre seni, lėti, nešildomi ir atviri.

    IMG_1495Skipasas. Kaip žinia, Šveicarija – viena brangiausių Europos valstybių, tad nereikėtų tikėtis, jog slidinėjimas čia bus labai pigus malonumas. Visgi tai nėra taip brangu, kaip galbūt kai kurie įsivaizduojate. Manau, Austrijoje buvo brangiau. Jei domina, kainas rasite čia.

    IMG_1524Inventoriaus nuoma. Jei ruošiatės atvykti čia slidinėti ir neturite nuosavo inventoriaus arba nenorite jo skraidintis lėktuvu, be problemų visą reikalingą įrangą galite išsinuomoti vietoje. Nuomos punktų yra ne vienas ( pavyzdžiui čia, čia arba čia), tačiau pastebėčiau, kad kainos šiek tiek kandžiojasi. Renkantis ekonominį variantą tikrai pigiau būtų viską atsigabenti iš namų, bet tokiu būdu norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į vieną niuansą. Nuomojant inventorių niekada negali būti šimtu procentų tikras, kad slidinėjimo batai bus patogūs, kol nepraleisite su jais kurio laiko trasose. Išsinuomavus viską Lietuvoje, pradėjus slidinėti ir paaiškėjus, kad batai per maži arba atvirkščiai – per dideli – atostogos gali pasipildyti ne visai maloniomis emocijomis. Tuo tarpu išsinuomavus čia, reikalui esant, be problemų bet kada galėsite apsikeisti.

    Barai. Kaip ir kiekvienas save gerbiantis slidinėjimo centras, Disentis yra pasiruošęs visus išalkusius pamaitinti, o ištroškusius pagirdyti. Ant kalno yra 3 barai, kuriuose kainos už šiltą patiekalą svyruoja nuo 15 iki 30 frankų, kava ir kiti šilti gėrimai nuo 4,50 iki 7 CHF, alaus bokalas (0,3 l) apie 4 CHF. Apre Ski barų čia nėra ( o jeigu ir yra, tai juose veiksmo praktiškai nėra). Disentis – tai centras, į kurį žmonės atvažiuoja slidinėti, o nesilinksminti ( priešingai negu buvo Austrijos St.Antone).

    IMG_1541 IMG_1547Kaip atvykti? Jei vyksite čia automobiliu, Jūsų navigacinė įranga tikrai ras Disentis/Muster ( Muster – retoromaniškas miestelio pavadinimas). Jei atskrisite į Ciurichą lėktuvu, pasiekti šį miestelį geriausia traukiniu ( Ciuricho oro uostas – Ciuricho centrinė traukinių stotis – Chur – Disentis). Šveicarijos traukinių grafikus ir kainas rasite čia. Iš kitų miestelių Disentis pasieksite taip pat traukiniu arba autobusu , o iki pačio slidinėjimo centro gondolinio keltuvo nuo traukinių stoties atvykste nemokamu miesto autobusu (tvarkaraščiai čia).

    Trumpai vertinant Disentis centrą, prie pliusų visų pirmą rašyčiau nuostabią panoramą, puikias trasas ir pasidžiaugčiau, kad nėra daug žmonių, tai negresia kamščiai trasoje ar eilės prie keltuvų. Prie minusų įvardinčiau, kad šis centras visgi gan mažas. Atvykus porai dienų gerai, bet visoms atostogoms turbūt norėtųsi daugiau erdvės.

    Kaip ten bebūtų, panašu, kad tai bus viena iš mano laisvalaikio žaidimų aikštelių artimiausius kelis mėnesius. Po šiandieninės pirmosios pažinties jau dabar žinau, kad man ji labai patiks 😉 Jei turite daugiau klausimų, kaip visada nesivaržykite klausti, o jei ruošiatės atvažiuoti… Viel Spaß, kaip sako vokiečiai! 😉

    IMG_1506 IMG_1531

    Kątik nuo snieglentės nulipusi ir tuo patenkinta-

    Jūsų Vaida 😉

    4 Comments

    1. Simona
      2014 January 13 / 17:39

      Labai fainas įrašas! Ačiū, kad savo įspūdžiais pagardini mano rytinę kavą! (:

      • 2014 January 14 / 0:44

        Prašom prašom, kad tik tie pusryčiai būtų giedresne nuotaika! 😉

    2. a
      2014 January 13 / 21:08

      Sveika, labai zaviuosi tavo tokiu gyvenimo budu, pati noreciau tiek keliauti, tik visada sunkiausia pradeti.. nuo ko pradejai tu, Vaida? kiek jau laiko taip keliauji? pasidalink info su nepatyrusiais, kokie svarbiausi pirmi zingsniai?

      • 2014 January 14 / 1:02

        Sveika,

        pritariu visu šimtu procentu, kad svarbiausia yra pradėt ir pasiryžti. Mano pradžia buvo 2010 metų vasarą, kuomet su dviem draugėmis pagal studentų programą “Work&Travel” išvažiavau į Ameriką tuomet net angliškai nekalbėdama. Nepilni keturi mėnesiai JAV vakarinėje pakrantėje man plačiai atvėrė akis. Tuomet supratau, kad didžiausi stabdžiai tūno tik manyje: dėl nepasitikėjimo savimi, kvailų kompleksų, dėl nežinojimo, dėl nepagrįstų baimių. Kuo daugiau dirbi su savimi ir kuo daugiau viso to atsikratai, tuo paprastesnis ir gražesnis gyvenimas atrodo. Tuomet nebėgi nuo galimybių, priimi iššūkius, nebijai rizikuoti, nors visada žinai, kad gali ir nepasisekti.

        Kokie svarbiausi pirmi žingsniai? Sakyčiau, kad pirmiausia ant popieriaus lapo turėtum aiškiai susirašti, ko tu nori, tuomet pagalvoti, kas tave stabdo ir surasti, kaip tuos stabdžius panaikinti. Viskas yra įmanoma, kai labai to nori ir nuoširdžiai pasistengi 😉 Jei pritrūks įkvėpimo ar postūmio į priekį, brūkštelk man į Facebooką 😉

        Sėkmės!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?