• Laiškai Lietuvai: 5. Atrandant vyno kraštą.

    Sveiki,

    Turbūt žinot, kad vakarinė JAV dalis – vyno kraštas. Kalifornijos, Oregono, Vašingtono vynų nesunkiai galima rasti ir Lietuvos parduotuvėse. Taip jau susiklostė, kad šią vasarą pas mus daug kas sukasi apie vyną:

    • Gyvenam name, kurio rūsyje gaminamas, brandinamas, išpilstomas į butelius vynas;
    • Gyvenam su vaikinu, kuris tuo užsiima, pats augina vynuoges, keliauja po pasaulį, semdamasis patirties, gamina vyną;
    • Dirbam jo vyninėje. Tiksliau, at the Wine Tasting Room. T.y. čia yra erdvė su keliais staliukais, kur žmonės gali ateiti padegustuoti mūsų parduodamo vyno ( turim penkias vyno rūšis: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Maria Gomez, Pink, Pinot Noir. Degustacija vienam žmogui kainuoja 5 usd, įpilam paragauti kiekvieno vyno po truputį), užsisakyti patikusio vyno taurę ar nusipirkti butelį išsinešimui;

    Tai vat, kadangi taip jau susiklostė, kad gyvename tokioje vietoje, kurioje daugybė vynuogynų, naudojamės proga susipažinti artimiau su šiuo gėrimu. Vyninės savininko nereikėjo ilgai įkalbinėti, kad mums reikia vizitinių kortelių ( cha, jis savo draugui pasakojo, kad daro viską, ką aš sakau), kurios mums dabar suteikia visas industry discount. Šių nuolaidų dėka mes ne tik galime gauti nuolaidas perkant vyną bet kurioje vyninėje, bet visuose Tasting Room‘uose degustuoti vyną už dyką. Na, pasakykit, ar gali būti geresnis būdas pažinti skirtingas vyno rūšis negu būnant regione, kur vien aplinkui miestelį virš 40 vyninių, ir turint galimybę visuose juose degustuoti parodžius savo vizitinę kortelę? (kad neišsigąstumėte, pabrėžiu, jog ne prisigerti, o tik padegustuoti, pajusti skonį, skirtumą). Aišku, sunku visas vynines aplankyti per vieną vasarą ( juk ne vien mes čia vyną degustuojam gyvendamos), bet, kai turim laisvo laiko, sušokam visos į savo Stolztmobilį ( turim lipduką ant galo Stolzt vineyards. Kažkas pamatęs panoro straipsnį apie mus parašyti. Buvo atėjęs apie tai pašnekėti su vyninės savininku) ir važiuojam į kokią naują vyninę. Į vasaros galą jau galiu paraukyti nosį, kad „Šitas Syrah per sausas, šitas Chardonnay visai be kvapo,prie  šito Merlot trūksta pelėsinio sūrio, o mūsų parduodamas Pinot Noir vis tiek geresnis“. Taigi, kad būtų lengviau įsivaizduoti, kaip atrodo tie vietiniai Tasting Room, įdėsiu keletą iliustracijų.

    Mt. Hood winery.

    Be abejonės viena brangiausių vyninių, nes į savo Tasting Room‘ą investavo 2 mln. usd. Kelios mylios nuo Hood River, puiki vieta, aplinkui auga skirtingų rūšių vynuogės, giedrą dieną visu grožiu horizonte stūgso Mt. Hood, viduje viskas stilingai įrengta, bet… jausmas kaip bažnyčioj. Didelė erdvė, aukštos lubos, jokio jaukumo. Geriau būtų investavę tuos milijonus į vyno gamybą, nekoks.

    The Pines.

    Tasting Room, esantis Hood River centre ir man keliantis šypseną. Pirma, jame dirba vienas mano bendradarbis, tad aptarnavimas tikrai labai malonus, antra, ketvirtadieniais jie turi šaunius gyvos muzikos vakarus. Kartą ėjom su merginom patikrint. Turbūt nespėjau antro vyno ragauti, kai priėjo kažkoks senukas pakviesti mus šokti. Mano panos nenorėjo, o aš kadangi šokti mėgstu, neatsisakiau. Pašokus su tuo senuku dar bent keli iš paskos prisistatė. Na, švelniai tariant, ten pensininkų vakaras buvo, nedaug jaunimo eina į jazzo vakarus, bet man tai kas, man paprasčiausiai patinka šokti! (Nors buvo prie mūsų priėjęs savininkas susipažinti, patarė, kad kitą kartą atsivestume jaunesnių šokėjų, pačioms smagiau būtų 😀 ) Ir tiesą sakant, aš tai vis tiek smagiai praleidau laiką. Ypač, kai vienas vyras šokdamas maloniai stebėjosi, kaip man taip pavyksta swing-out‘us daryti. Ir paskui pasakojo, kad tas šokis, kurį mes šokom, Amerikoj vadinamas lindyhop‘u. Rado, kam papasakoti 😀 Žodžiu, The Pines priminė man, kaip noriu grįžti į Vilnių šokti (Minde, tikiuosi, dar būsi Lietuvoj, kai grįšiu. Eisim į social‘ą! ;D ). Ir jų vynas neblogas. Ypač Pinot Gris ir Merlot.

    The Cathedral Ridge Winery.

    The Cathedral Winery yra Hood River’yje, tik ne centre, reikia pavažiuoti kokią mylią į šoną. Šioje vyninėje esam buvusios pernai, ir man joje labai patiko. Viduje jaukiai įrengta, gražūs paveikslai, lauke labai gražiai sutvarkyta aplinka, daug gėlių, šalia plyti vynuogynai, horizonte matosi Mt. Adams, esančio jau Vašingtono valstijoj, sniegynai, labai malonus aptarnavimas ir tikrai skanus vynas ( bent jau nemažai skanių iš turimų 20 rūšių).

     

    Hood River Vineyards

    Dar vienas vynuogynas, esantis prie Hood River, turintis savo Tasting Room. Aplinka nesuvarkyta, toks vaizdelis, kad viskas įrengta kokiam garaže, vynas… kaip čia pasakius. Kitoks. Iš pradžių paragavus pagalvojau, kad reikia daug užkąst ar bent jau vandens stiklinę užgert. Justė net sugėdino mane, kad nesiraukyčiau taip baisiai. Nebesiraukiau. Užvalgaiu šokoladinių saldainiukų. Degustuojamas vynas buvo visiškai kitoks, nei bet kuris buvęs prieš tai. Paprastai vynai būna sausi, o šioje vyninėje dauguma buvo saldūs desertiniai, gaminami iš uogų. Vėliau paaiškino, kad tokius vynus reikia gerti su vaisiais, su tortu, galima pilti ant ledų, gaminti kokteilius. Hmm, kai pagalvgalvoji, gal visai ir nieko būtų koks gervuogių vynas, užpiltas ant vanilinio plombyro. Paaiškinimas nuomonę truputį pagerino. Bet vis tiek turbūt nepirkčiau.

    The Gorge White House

    Ši vyninė įsikūrusi istoriniame name, įtrauktame į saugomų objektų registrus. Apsilankymas joje buvo smagus tuo, kad, pasirodo, savininko žmona – buvusi mūsų mašiniuko savininkė. Tieks pats savininkas, tiek jo žmona tuoj puolė pasakoti istorijas, kaip mašina patapo tokia, kokia ji yra dabar ir kaip jie dalyvaudavo su ja paraduose. Malonūs žmonės. Abu buvo tokie patenkinti, fotografavo mus su ta mašina, sakė, būt inai įdės į savo svetainę ir į facebook’ą nuotraukas su istorija. Ajajai, kaip smagu.  Nesidomėjau, ar taip ir padarė.

    Bet jeigu grįžtant prie vyninės, tai ji kiek kitokia nei dauguma, nes pardavinėja ne savo, o visokį kitokį vyną ( savo gamybos turėjo tik vieną – kažkokį kriaušių. Vis tik, vynuogių vynas man skaniausias).

    Be Tasting Room jie turi tokią žavią parduotuvėlę, kurioje pardavinėje visokiausius gaminius iš uogų ir vaisių ( šalia namų plyti ne tik vynuogynai, bet ir didžiuliai sodai). Gaila, mano lagamino svoris toks ribotas, būčiau mielai pripirkus lauktuvėms visokiausių skonių skystų šokoldadų, į kuriuos reikia mirkyti įvairias uogas ir vaisius.

    Taip pat šiuose kraštuose populiaru auginti gėles, kurias lankytojai gali patys pasiskinti, susikomponuoti kokią nori puokštę, o paskui už ją susimokėti. Mes neskynėm ir nepirkom, šiaip truputį pasivaikščiojom po ryškius ir kvepiančius laukus.

     

    Wy‘East Vineyards

    Kažkada Hood River‘io pub‘e susipažinau su viena mergina, kuri man davė savo vizitinę, kad užsukčiau į jos šeimos vyninę. Pažadėjau tai padaryti šią vasarą, taigi pasitaikius progai, užsukome. Vyninė įsikūrusi kiek už miestelio, aplinkui taip pat augina vynuoges, tolumoj matosi Mt.Hood, už pastato rupšnoja žolę žirgai, vynas, palyginus, skanus, bet pati vyninė įspūdžio visai nepaliko. Vyras, pilstęs vyną, labai nemalonus buvo. Pirmas toks pasitaikė per visą turą po vynines. Jau turbūt geriau neskanus vynas negu nemalonus ir šaltas aptarnavimas.

    The Naked Winery

    Šitai tai dedam didelį pliusą. Vyninė, įsikūrusi Hood River centre, turinti daugybę vynų rūšių, už 5 usd siūlanti pilną degustaciją, su dirbančiom smagiom merginom ir turinti tikrai gero vyno. Ten buvo tiesiog labai smagiai praleistas laikas, užsuksim dar kada prie progos 😉

    Taigi, naudojamės proga, po truputėlį atrandam šį vyno kraštą tuo pačiu atrasdamos save ir išsiaiškindamos, ką pačios mėgstam. Važinėjam po vynines su savo žaviuoju Stolztmobiliu, apsimetam, kad dirbam ( reklamuojam gi vyninę) ir tiesiog smagiai leidžiam laiką. Daugybė žmonių iš skirtingų JAV pakampių būtent dėl to atvažiuoja, tai kodėl negalim mes to daryti, jei jau čia vis tiek esam? Laiko naujiems atradimams dar šiek tiek turim, bandom išspausti viską, ką galima per šią trumputę vasarą. Kitą kartą papasakosiu ką daugiau čia veikiam 😉

    Linkėjimus iš naujų atradimų krašto siunčianti

    Vaida ;)*

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    Looking for Something?